Veelgestelde vragen

Hier vind je antwoorden op een aantal veelgestelde vragen bij eenmalige schenkingen voor de actie DOE HET

Wat als ik een gift heb gedaan en de koop van het pand uiteindelijk toch niet doorgaat?
Wanneer de koop van het pand niet doorgaat, krijgt iedereen die dat wil zijn geld terug.

Is een eenmalige gift aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting?
Ook een eenmalige gift aan een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) als COC Zwolle kan van de inkomstenbelasting worden afgetrokken maar dat ligt wat ingewikkelder dan bij een periodieke (notariele) gift (DOE HET 1). Je hoeft geen akte getekend te hebben, er is ook geen ondergrens aan het bedrag, je moet alleen betalingsbewijzen bewaren. Maar het probleem is dat je alleen het bedrag aan giften aan goede doelen, dat boven een drempel ligt, kan aftrekken.

Voorbeelden van ANBI erkende goede doelen zijn: Greenpeace, Amnesty, Natuurmonumenten, Aids Fonds, kerkgenootschappen, maar ook je lidmaatschap van het COC. Wil je weten of een instelling als ANBI erkend is kijk dan op http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/giften/anbi_zoeken/

Geef je in een jaar aan een of meerdere van deze goede doelen een bedrag tot boven de drempel en kan je de betaalbewijzen overleggen, dan is een extra gift aan COC Zwolle volledig aftrekbaar.

Maar je moet dus wel boven die drempel uitkomen en dat is 1% van je drempelinkomen (en tenminste € 60,-). In principe is het drempelinkomen gelijk aan het bruto inkomen, maar in voorkomend geval wordt het verminderd met de aftrek wegens hypotheekrente en vermeerderd met de grondslag van vermogensbelasting. Kijk bij de rekenvoorbeelden voor meer informatie.