Bestrijding homodiscriminatie wordt politieprioriteit

Het aanpakken van discriminatie en geweld tegen LHBT’s wordt een officiële prioriteit van de Nederlandse politie. Dat zegde minister Opstelten (Veiligheid) toe in een gesprek met COC Nederland op maandag 12 mei.

Belangrijke stap
COC-voorzitter Tanja Ineke sprak na afloop van een ‘vruchtbaar overleg’ met de minister. ‘We hebben vandaag een belangrijke stap vooruit gezet bij de aanpak van geweld tegen LHBT’s’ aldus Ineke. ‘We gaan scherp in de gaten houden of het geweld de komende tijd ook echt afneemt, want daar is het ons uiteindelijk om te doen.’
 
De prioriteiten voor politie en Openbaar Ministerie worden eens per vier jaar vastgesteld. Op dit moment worden de prioriteiten voor de periode 2015-2018 bepaald. Discriminatiebestrijding wordt er daar één van. De politie wordt er de komende vier jaar door de minister op afgerekend.
 
Roze in Blauw
Opstelten zegde het COC ook toe dat er meer aandacht komt voor de bestrijding van anti-LHBT geweld op politieacademies. Tenslotte komen er zogenaamde Roze in Blauw-teams in heel Nederland, naar voorbeeld van een eenheid bij de Amsterdamse politie. Het gaat om teams die zich specifiek richten op de aanpak van anti-LHBT-geweld.
 
Hogere straffen
Opstelten wil vooralsnog niet in de wet opnemen dat discriminerend geweld hoger bestraft wordt. Het COC had dat wel gevraagd. Ook komt er geen afzonderlijk wetsartikel dat discriminatie van transgenders strafbaar stelt.
 
Maandag werd bekend dat volgens de politie het aantal gevallen van LHBT-discriminatie de afgelopen jaren bijna is verdubbeld. Volgens de zogenaamde POLDIS-rapportage steeg het aantal meldingen van 623 in 2011 naar 1.143 in 2012. Cijfers voor 2013 zijn pas in december 2014 beschikbaar.

Bron: COC Nederland