COC start petitie tegen zware delegatie Sotsji

COC Nederland is op woensdag 15 januari een nationale internetpetitie gestart tegen de zware delegatie die het kabinet naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji wil sturen. De petitie werd in de eerste 24 uur al meer dan 20.000 keer getekend.

Teken HIER de petitie.

De petitie roept de regering en de Tweede Kamer op om de Nederlandse koning en minister-president niet naar de Olympische Winterspelen in Sotsji te sturen. Het COC wil dat de regering op die manier duidelijk haar afkeuring laat blijken over de slechte situatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s) en de mensenrechtensituatie in Rusland in het algemeen.

Het COC sluit daarmee aan bij de wens van de Russische LHBT-beweging, die landen vraagt om niet hun hoogste vertegenwoordigers naar de Winterspelen te sturen. Ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Canada en België sturen uit protest geen staatshoofd of  regeringsleider naar Sotsji. De Nederlandse delegatie naar de Winterspelen zou een van de zwaarste ter wereld zijn.

De situatie van LHBT’s in Rusland verslechtert met de dag. Russische LHBT-organisaties rapporteren een sterke toename van geweld tegen LHBT’s sinds president Poetin in 2013 de antihomowet invoerde. In Russische sociale media verschijnen afschuwelijke filmpjes waarin LHBT’s worden mishandeld, vernederd en worden gedwongen om uit de kast te komen. Er zijn invallen en bommeldingen bij LHBT-bijeenkomsten en organisaties.

Dat Nederland een delegatie bestaande uit de koning, koningin, minister-president en de minister van Sport naar Sotsji stuurt, werd op vrijdag 10 januari bekend gemaakt door minister-president Rutte. Tijdens het vragenuurtje van dinsdag 14 januari gaf Rutte aan vooralsnog niet van dit voornemen te willen afzien. Het COC stuurde de regering op 19 december een brief met het verzoek om géén zware delegatie naar Sotsji te sturen.

[Bron: COC NL]