De Garage sluit, COC gaat door

COC Zwolle stopt binnenkort met het uitbaten van De Garage, ons café aan de Kamperstraat 17 in Zwolle. Het café kreeg begin 2015 nog een facelift, maar lijdt teveel verlies. 

Met de sluiting komt helaas een eind aan tientallen jaren uitgaan in een COC-gelegenheid op drie achtereenvolgende plekken in de Zwolse binnenstad. Voorzitter Ilja De Jong: "Het is erg jammer en doet pijn, merken we ook aan reacties. Maar de vereniging gaat door met haar belangrijke werk voor acceptatie van homoseksualiteit in de samenleving, maar dus zonder eigen horecagelegenheid." Op zaterdag 26 september is het grote afscheidsfeest.

De herstart van het café in het voorjaar gaf veel energie, dankzij vrijwilligers en enthousiaste lokale ondernemers. Ilja: “Het was een stoere stap, niet zonder risico. De vanzelfsprekendheid van honderd feestende gasten op de zaterdag die we vroeger hadden, was al tijden weg. We zeiden tegen elkaar: gaan we als een nachtkaarsje uit of gaan we eruit met een knal, met kans op een nieuwe opleving? De keus viel op de knal, met een drastische nieuwe look en een welkome sfeer voor iedereen.” 

Het resultaat van de facelift was prachtig, maar de krukken bleven leeg. Langer wachten op de gewenste opleving is zakelijk niet verstandig en zou de overige activiteiten van COC Zwolle in gevaar brengen.

Doorgaan
COC Zwolle is ook zonder café springlevend. We gaan door met alles wat goed gaat en bouwen dat uit, onder meer de voorlichting op scholen in Zwolle en wijde omgeving en aandacht voor speciale doelgroepen. Vooralsnog blijft de vereniging het kantoor boven het café gebruiken, later dit jaar gaan we ook dat deel van het gebouw verlaten. De verhuurder, een stichting die is verbonden aan COC Nederland, zal ons pand verkopen.  

Sluitingsfeest
COC Zwolle is trots op iedereen die met hart en ziel aan de herstart heeft meegewerkt. Ilja: “Ik hoop dat iedereen die in ons café herinneringen heeft opgebouwd en iedereen die het COC een warm hart toedraagt, op 26 september naar het grootse, écht definitieve afscheidsfeest komt van ‘onze eigen’ kroeg.”