Coming Out Dag in Flevomeer bibliotheek

Lelystad Regenboogstad viert de jaarlijkse Coming Out dag dit jaar met de opening van de tentoonstelling Monument van Trots in de FlevoMeer bibliotheek.

Als een van de 42 regenboogsteden in Nederland werkt Lelystad actief aan de sociale acceptatie, de zichtbaarheid en de veiligheid van LHBT’s: lesbische vrouwen, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Gedurende het jaar worden gastlessen seksuele diversiteit gegeven op scholen en zoekt Bureau Gelijke Behandeling, die namens de gemeente uitvoering geeft aan het homobeleid, de plaatsen op waar nog weerstand tegen homoseksualiteit bestaat. Ook organiseert het bureau Roze Maaltijden in de Uiterton en wordt individuele hulp en doorverwijzing bij coming out geboden.

In het weekend van 9 tot 12 oktober laten 15 Lelystadse organisaties de regenboogvlag wapperen als een zichtbaar teken: Hier kun je zijn wie je bent! Daarbij gaat het om middelbare scholen als ISG Arcus, de Rietlanden en de SGL, maar ook om Bataviahaven, Welzijn Lelystad, Woonzorgcentrum de Uiterton, de FlevoMeer bibliotheek de MFA’s en vanzelfsprekend de gemeente, de provincie en Bureau Gelijke Behandeling zelf. Ook bij Aviodrome gaat dit jaar de vlag uit.

De tentoonstelling Monument van Trots van IHLIA is van 6 tm 26 oktober in de FlevoMeer Bibliotheek in Lelystad te zien. Deze tentoonstelling vertelt in afzonderlijke banieren welke betekenis mensen hechten aan het homomonument in Amsterdam. Is het een monument van trots,  van herdenking, van dialoog of juist voorlichting? Lelystad kent (nog) geen plek in de stad waar homoseksualiteit zichtbaar aandacht krijgt. Daarom koppelt Bureau Gelijke Behandeling de tentoonstelling deze keer aan een ontwerpwedstrijd: verzin of maak een ontwerp voor een (virtueel) homomonument voor Lelystad. Iets dat past bij onze stad. De (virtuele) ontwerpen kunnen tot 1 november worden opgestuurd naar info@bureaugelijkebehandeling.nl. Voorzitter van de jury is Henk van Strien van de FlevoMeer bibliotheek.   

Wethouder Janneke Sparreboom zal op 10 oktober om 15.00 uur de tentoonstelling Monument van Trots openen. Zij leest het  verhaal `Joep’ voor, een kinderboek van Mark Haayema en Wouter Tulp. Het schaap Joep beleeft zijn coming out. Maar wie wil er eigenlijk naar hem luisteren? Iedereen is van harte uitgenodigd deze opening bij te wonen. Tussen 11.00-17.00 uur worden in de FlevoMeer bibliotheek roze koeken uitgedeeld en gaan vrijwilligers in gesprek met bezoekers over de betekenis van Coming Out dag. De Lelystadse zanger en acteur Sebastiaan Taling zingt om 11.00 uur de dag open, zijn optreden duurt tot 11.45 uur.