Docentendiscussie over pesten

Wat kunnen docenten doen wanneer lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender leerlingen worden gepest? En zouden ‘anti-pestmethodes’ die op scholen worden ingezet specifieke aandacht moeten besteden aan deze groep? Daarover gaat COC Zwolle in gesprek met docenten uit het voorgezet en beroepsonderwijs tijdens een docentendiscussie op 28 oktober.

Er is veel aandacht voor ‘anti-pestmethodes’ in het onderwijs. Onlangs heeft het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) een lijst van ‘effectieve’ programma’s gepresenteerd. Geen van deze programma’s besteedt echter specifieke aandacht aan seksuele diversiteit. Is dat wel nodig?

Dit is een van de onderwerpen van gesprek onder leiding van Anniek Verhagen van Pestweb en Gay&School. Zij geeft informatie over pesten en hoe LHBT-thema’s hier een rol in kunnen spelen. Welke informatie moeten docenten hebben over LHBT-specifiek pesten? En welke praktische hulpmiddelen zijn er om aandacht te besteden aan seksuele diversiteit in de school en het gesprek hierover op gang te brengen? Hoe kunnen we leren van elkaars ervaringen?

Anniek Verhagen is zelfstandig trainer en projectleider van www.gayandschool.nl en voormalig projectleider van de pilot ‘sociale veiligheid van LHBT-jongeren op school’. Als trainer is ze gespecialiseerd in groepsdynamische processen, waaronder pesten en lastige klassen.

De voorlichtingsgroep van COC Zwolle deelt ervaringen en kan de docenten meer vertellen over wat de groep voor een school kan betekenen rondom het thema seksuele diversiteit.

De docentendiscussie start op 28 oktober om 19.30 uur en is gratis toegankelijk. Locatie is het pand van COC Zwolle aan de Kamperstraat 17. Docenten die willen meedoen of meer informatie willen, kunnen een e-mail sturen naar voorlichtingsgroep@coczwolle.nl