Henk Nyenhuis schenkt doek aan DOE HET!

De Zwolse kunstenaar Henk Nyenhuis heeft een doek met de titel ‘Che Gayvara’ geschonken aan COC Zwolle. Het doek wordt tijdens een actiedag op 8 februari geveild ten behoeve van de actie DOE HET!

Henk schenkt het schilderij als protest tegen het Russische homogeweld. Waar landen als de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië en buurland België hun koningen en minister presidenten thuis houden, stuurt Nederland beide. Nyenhuis besluit actie te ondernemen tegen deze onbegrijpelijke politieke dwaling. Het doek van zijn hand verbeeldt de afschuw over de Russische homohaat en draagt de titel ‘Che Gayvara’.

Het protest van Nyenhuis is alles behalve plat. Het doek is een ronduit mooi schilderij waarin een prachtig mannenlijf in al zijn schoonheid wordt afgebeeld. Echter, de kunstenaar gaf dit lijf het gezicht van Che Guevara. Deze verzetsheld is sinds de zestiger jaren hét gezicht van het communisme. En juist dat maakt het schilderij zo bijzonder. Want wie woedend is slaat meestal blind om zich heen. Maar in het werk van de Zwolse kunstenaar is geen negativisme of agressie terug te vinden. De afkeer over het homogeweld openbaart zich in het werk juist in al zijn schoonheid, en dat maakt dit doek heel bijzonder.

COC Zwolle veilt het doek op 8 februari. De opbrengst gaat naar de actie DOE HET!, die het mogelijk maakt dat de vereniging het pand aan de Kamperstraat in Zwolle behoudt.

Meer informatie over Henk Nyenhuis vind je op de website van de schilder www.henknyenhuis.nl