Homo! is geen scheldwoord

Durf jij nog te zeggen dat je homo bent als je klasgenoot of voetbalheld ‘HOMO’ naar zijn/haar hoofd geslingerd krijgt? Of zelf roept met de bedoeling iemand te beledigen?

Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de jongeren moeite heeft met de Coming Out. Een klimaat waarin schelden met ‘HOMO’ geaccepteerd of normaal gevonden wordt, maakt dat niet gemakkelijker. Daarom is Bureau Gelijke Behandeling Flevoland een campagne begonnen tegen het gebruik van het woordt 'HOMO" als scheldwoord. Op 4 oktober was in Almere de aftrap, bij het eerste elftal van FC Almere. In aanwezigheid van wethouder René Peeters werd de regenboogvlag gehesen en werd het campagnemateriaal gepresenteerd.

Op coming out dag 11 oktober krijgt de campagne een vervolg bij andere sportclubs. In Almere doen 7 voetbalclubs mee. Ook zullen er op verschillenden buurtsportpleintjes (playgrounds) spellen worden georganiseerd voor kinderen en jongeren in de aansluitende herfstvakantie van 11 t/m 17 oktober. In Lelystad is op Coming Out dag Michael van Praag namens de KNVB aanwezig bij de aftrap, net als wethouder Janneke Sparreboom.

Bureau Gelijke Behandeling Flevoland zet zich in voor de bevordering van de acceptatie en emancipatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Flevoland. De campagne HOMO! is geen scheldwoord maakt onderdeel uit van de het homo emancipatiebeleid van de koplopergemeenten Almere en Lelystad.