LHBT Vluchtelingen bijeen

Op donderdag 28 april ontmoetten ruim 40 lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) vluchtelingen elkaar in Club LIQUID te Zwolle. COC Zwolle bracht ze samen.

De eigenaar van de Zwolse Club LIQUID was bereid deze groep mensen een plek te bieden om samen te komen. Thema: ‘Be proud, be yourself, get Connected’. Het was tijd voor feest!

Er werd in beslotenheid ontmoet, gepraat, uitgewisseld, gegeten en gedronken en zeker ook gedanst, om vervolgens de deur van de club te openen voor de reguliere bezoekers van Club LIQUID en samen verder te feesten.

Harry Siebring, coördinator van Connected, de werkgroep die zich binnen COC Zwolle richt op vluchtelingen, onderstreept het belang van deze avond: “Veel LHBT-vluchtelingen worden ook in een AZC niet geaccepteerd en leven zodoende nog steeds in angst. Het raakt me diep, deze ontlading van vrijheid en blijheid te zien. Lachende, stralende mensen. Deze avond biedt een veilige plek en dan komt er ruimte voor ‘jezelf zijn’. Dit is enorm belangrijk”.

COC Zwolle biedt sinds anderhalf jaar in de regio sociale begeleiding aan vluchtelingen die zich eenzaam en sociaal geïsoleerd voelen. Door de multiculturele samenleving in de AZC’s is het niet makkelijk ‘out en proud’ te zijn. Hoewel de AZC’s werken aan bevordering van acceptatie van LHBT’s die daar verblijven, is de acceptatiegraad nog steeds laag.

Eigenaar Club LIQUID Niek lá Mon: “Het is fantastisch om te zien hoe deze groep vluchtelingen hier zichzelf kan zijn en zich niet afgewezen voelt om wie of wat ze zijn. Club LIQUID is een commercieel bedrijf, maar onze insteek is vanaf de eerste dag geweest om ook op maatschappelijk gebied actief te zijn. Connected is een super initiatief en wij zullen Harry en COC Zwolle dan ook ondersteunen waar het kan. Daarnaast hopen we dat onze collega’s in andere regio’s dit initiatief oppakken om zo dit project een nog groter bereik te geven”.

Deze avond werd mede mogelijk gemaakt door het Bob Angelo Fonds van COC Nederland. Foto's vind je in het foto-album.

Meer foto's in het foto-album.