Vrijdag 11 oktober is Coming Out Dag

Nationale Coming Out Dag (vrijdag 11 oktober) staat dit jaar in het teken van ‘mannelijke’ vrouwen en ‘vrouwelijke’ mannen, vaak neerbuigend aangeduid als ‘mietjes’ en ‘manwijven’.

In Zwolle is de aftrap van Coming Out Dag 2013 bij de Peperbus. Om 12.00 uur houdt wethouder Nelleke Vedelaar van de gemeente Zwolle daar een korte toespraak. Aansluitend wordt op diezelfde Peperbus de regenboogvlag gehesen en overhandigt de wethouder samen met COC Zwolle voorzitter Ilja de Jong de actieposter aan vertegenwoordigers vanuit zorg en horeca. Deze vertegenwoordigers zorgen ervoor dat de posters worden opgehangen in hun locaties. Je bent van harte welkom bij de aftrap bij de Peperbus.

Natuurlijk kun jij zelf ook de speciale Coming Out Dag-poster ophangen. Daarmee laat je zien dat je vindt dat acceptatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn, of ze nu mannelijk, vrouwelijk of iets er tussenin zijn. Je kunt de poster downloaden of deze op vrijdag 11 oktober uit gratis dagblad Metro halen.

Op de poster die het COC verspreidt, staat in grote letters de tekst ‘Wat is het toch fijn dat er homo’s zijn…’

“De gedachte in Nederland lijkt vaak: wat is het toch fijn dat er homo’s zijn… als ze maar normaal doen. En vooral: als ze maar niet ‘verwijfd’ of ‘mannelijk’ doen”, zegt COC voorzitter Tanja Ineke over de posteractie. “Die dubbelzinnige houding willen we op Coming Out Dag aan de kaak stellen. De Nederlandse tolerantie is soms flinterdun.”

In een column op de poster roept Ineke mensen op om ‘twee keer na te denken voordat ze weer zo’n flauwe opmerking maken over een klasgenoot of collega die niet helemaal in jouw standaardplaatje past.’

De achterzijde van de poster toont zes sterke LHBT’s, die lak hebben aan de clichébeelden over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Mensen die zich dagelijks inzetten om Nederland wat toleranter te maken.

Moeite met vrouwelijke mannen en mannelijke vrouwen
Nederland heeft moeite met vrouwelijke mannen en mannelijke vrouwen. Ze scoren in onderzoek een magere 5,5 terwijl, terwijl bi’s, lesbiennes en homo’s een ruime voldoende (6,7) krijgen. Jongeren lijden daar het meest onder: mannelijke lesbomeiden en vrouwelijke homojongens worden vaker gepest en voelen zich vaker ongelukkig. Mannelijke lesbomeiden hebben zelfs drie maal vaker depressieve klachten dan meisjesachtige meisjes. Ook transgenders krijgen vaak te maken met stereotype beelden over mannelijkheid en vrouwelijkheid; meer dan de helft krijgt negatieve reacties.*

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) beschouwt stereotype beelden over mannelijkheid en vrouwelijkheid als wortel van de afwijzing van homoseksualiteit in Nederland. Daarnaast lijkt het vooroordeel onuitroeibaar dat alle mannen uit de LHBT**-gemeenschap vrouwelijk zijn en alle vrouwen mannelijk.  

*Gebaseerd op SCP 2010, 2012, 2013

** Lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders

[Bron/Illustraties: COC NL]