Zwolle wil stap vooruit in homo-acceptatie

Aanbestedingen die de gemeente Zwolle doet in de zorg, zijn een goede aanleiding om instellingen te bewegen werk te maken van homo-acceptatie. Dat is een uitkomst van het Roze Debat voor de gemeenteraadsverkiezingen, dat COC Zwolle op vrijdag 7 maart organiseerde.

In afspraken met jeugdzorg, thuiszorg en instellingen voor ouderenzorg, kan de gemeente meenemen dat de organisatie moet zorgen dat elke bewoner of cliënt veilig en geaccepteerd is, ongeacht seksuele geaardheid. Alle partijen die campagne voeren voor een plek in de nieuwe raad, waren erbij. Opvallendste actie was de handtekening van alle partijen onder de 'Verklaring van Dordrecht': de gemeente Zwolle gaat als eerste werkgever in de stad bewust werken aan een veilige omgeving voor medewerkers die kiezen voor een geslachtsverandering.

Voorzitter Ilja de Jong van COC Zwolle: "Het stadsbestuur laat al jaren zien dat zij een Zwolse samenleving wil waarin iedereen zichzelf kan zijn. We hebben gisteravond weer de toon gezet voor de komende vier jaar. Ik ben heel blij met de uitspraken van partijen die samen waarschijnlijk een ruime meerderheid in de nieuwe gemeenteraad vormen. Zij willen een echte stap vooruit zetten voor de homo-acceptatie in Zwolle. We gaan verder om continu de jeugd te bereiken met de boodschap dat je vrij bent om jezelf te zijn, op wie je ook verliefd wordt. Verder om te politie te bewegen dat zij ook in de grotere nieuwe eenheid 'Oost' incidenten van homohaat als zodanig registreert. En aan de slag op een nieuw terrein, de ouderenzorg waar personeel en bewoners voorlichting nodig hebben. En het mooiste is wat mij betreft de verklaring over transgenders: hoe ga je als werkgever of als collega daarmee om? De bedoeling is dat de gemeente de verklaring omarmt en verder promoot in de stad."