GSA dag in De Stadkamer

In de week van coming-out dag organiseert De Stadkamer samen met COC Zwolle een aantal bijeenkomsten.

Coming-Outdag (11 oktober) is de dag waarop je viert dat iedereen open kan zijn over wie ze zijn en op deze dag organiseren we een GSA-dag.

Een GSA is een groep leerlingen en docenten op een school die zich inzet voor acceptatie van seksuele diversiteit en genderdiversiteit. Dit doen zij door verschillende activiteiten te organiseren op hun school, zoals voorlichting voor leerlingen, filmmiddagen en de landelijke Paarse Vrijdag. 

De GSA-dag is bedoeld voor leerlingen en docenten van scholen uit de regio. Het maakt daarbij niet uit of je al een GSA hebt of niet: iedereen is welkom! Uiteraard zijn andere geïnteresseerden ook welkom om aan te sluiten bij de workshops. Deze avond worden er hopelijk nieuwe ideeën opgedaan door de workshops, maar ook door de gesprekken met andere deelnemers aan de GSA-dag. 

De volgende workshops staan op het programma:

Workshop 1: Paarse Vrijdag (start om 18.15 uur)

In december is het weer Paarse Vrijdag en dat betekent dat de voorbereidingen hiervoor op scholen ook snel zullen beginnen. Paarse Vrijdag is een landelijke dag waarop leerlingen en docenten in het paars naar school gaan om te laten zien dat iedereen op school veilig uit de kast zou moeten kunnen komen. Op veel scholen worden er voor deze dag posters opgehangen en wordt alles paars versierd. Tijdens deze workshop zullen we samen bedenken wat je allemaal nog meer kan doen om Paarse Vrijdag een succes te maken. 

Workshop 2: Onzichtbare groepen (start 19.00 uur)

De termen homo, lesbisch en transgender zijn voor de meeste mensen wel bekend, maar er zijn ook veel groepen waar je veel minder over hoort. Tijdens deze workshop kom je vanalles te weten over deze meer onzichtbare groepen, zoals intersekse, aseksueel en non-binair. Na afloop zullen GSA-leden meer kunnen vertellen op school over deze groepen. 

Workshop 3: Presentatie geven (start 20.00 uur)

Veel GSA's gaan de klassen rond om te vertellen over seksuele diversiteit en genderdiversiteit. Ook kunnen ze leerlingen op die manier laten weten wat de GSA is en hoe je eventueel kan aansluiten bij de groep. Het landelijke GSA Netwerk heeft iets nieuws bedacht waarmee je heel makkelijk zelf zo'n presentatie in elkaar kan zetten. Tijdens deze workshop zullen we dat laten zien zodat de GSA's er hierna zelf mee aan de slag kunnen.

Onderwerpen die aan bod komen zijn: hoe organiseer je op je eigen school Paarse Vrijdag?; hoe is er aandacht voor de minder zichtbare groepen, bijvoorbeeld mensen met een intersekse conditie en wat is het; en hoe kan ik dat in mijn lessen inzetten?

Van harte welkom vanaf 18.00 uur in De Stadkamer Zwolle, ook later komen is mogelijk. De avond duurt tot 20.45 uur. 

Geen entree, en geen aanmelding nodig.