Better safe than SOA: Chlamydia

Tropische vorm van Chlamydia rukt op onder homomannen

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die relatief veel voorkomt  in Nederland. Met name onder jongeren in het algemeen, en mannen die seks hebben met mannen. De oorzaak is een bacterie die ook zonder klachten grote gevolgen kan hebben. Bijvoorbeeld onvruchtbaarheid bij vrouwen en een bijbalontsteking bij mannen. Ook niet echt fijn.

Daarnaast kennen we ook de zogenaamde tropische variant van Chlamydia, namelijk de LGV (Lymfogranuloma Venereum). Dit type Chlamydia  tast de lymfeklieren aan, die daarna kunnen opzwellen. Je kan ontstekingen krijgen van het slijmvlies in de pisbuis of in de anus. 

De tropische chlamydia kan heftiger zijn  dan gewone chlamydia. Maar het kan ook voorkomen dat je nergens last van hebt en je toch een LGV hebt.

Dus als je  wisselende contacten hebt, laat je dan regelmatig testen op SOA’s. Chlamydia (en gelukkig ook de tropische chlamydia) is goed te behandelen.

Toename
We praten weer met Harriette Buel van de GGD in Zwolle. Ze vertelt ons dat tropische chlamydia waarschijnlijk begin deze eeuw vanuit de tropen mogelijk  is meegenomen door een (homoseksuele) man. Via via is het verspreid onder homomannen in de sauna’s in Amsterdam en Rotterdam. In het begin kwam het in onze regio nauwelijks voor. Harriette: “Er waren jaren dat we het geen enkele keer meemaakten dat iemand besmet was met LGV. Het afgelopen jaar zagen we ineens zeven mannen met LGV. Deze bacterie gaat in dieper gelegen weefsels zitten en is daardoor hardnekkiger.

Antibiotica
Bij een algemene SOA-test  (via de urine, keeluitstrijk of anale uitstrijk), testen we standaard op chlamydia. Wanneer in de anale uitstrijk een chlamydia wordt gevonden, volgt automatisch ook een test op LGV. Als je een waarschuwing krijgt van iemand over LGV, neem dan altijd contact op met de GGD of als je liever naar je huisarts gaat, met de huisarts. Als de test uitwijst dat je een LGV hebt, is het erg belangrijk dat je antibiotica krijgt. Het is een kuur van drie weken.

In geval van alleen maar een chlamydia (anaal) heb je maar 1 week antibiotica nodig. Tijdens de kuur mag je dan even geen seksuele contacten hebben. 

Als de kuur afgelopen is, ben je niet meer besmettelijk, maar het betekent niet dat je dan niet opnieuw een soa op kunt lopen! Je kunt daarna zo weer een nieuwe besmetting oplopen. Ons advies aan alle mannen die wisselende contacten hebben, is om je regelmatig te laten testen!

Wel chlamydia, geen klachten
Vrij veel mannen merken niets van een besmetting met de chlamydia- of LGV-bacterie. Je kunt dan wel andere mannen besmetten die erg ziek kunnen worden. Nog een reden om regelmatig de GGD te bezoeken voor een test. 

Veilig vrijen
Je kunt chlamydia en LGV voorkomen door veilig te vrijen. Dat betekent een condoom gebruiken bij anale en orale seks. Voor veel mannen is dat nog steeds een groot probleem. Maar wees je bewust van de risico’s! Dus nogmaals een oproep aan alle mannen die seks hebben met mannen, ook de jongere, neem contact op met de GGD en laat je regelmatig testen. Ben je positief getest op chlamydia of LGV, informeer dan de mannen waar je seks mee hebt gehad. Zij kunnen dan ook voor een behandeling bij ons komen.” 

Gratis en anoniem
Op internet vind je allerlei organisaties die chlamydiatesten aanbieden. Ik wil iedereen graag waarschuwen om goed op te letten waar die testen vandaan komen. Als er een keurmerk bijstaat van een laboratorium, is het meestal wel te vertrouwen. Maar wat let je om bij ons een afspraak te maken. Het is gratis en anoniem. Dus neem gerust contact met ons op!”

Info
GGD- Zwolle is te bereiken iedere werkdag tussen 08.00 en 12.00 uur op 038 4281600.

Voor meer informatie kun je ook terecht op www.mantotman.nl.

 

Carlo Duinkerken en Melchior Homburg