Brief aan mij: Esther

In deze rubriek schrijven mensen een rubriek aan hun jongere zelf. Deze keer: Esther*

Lieve ik, 

Je bent 14 en verliefd. Voor de meeste veertienjarigen is dit de tijd van ongemakkelijke gesprekken tijdens biologie, stiekem roddelen over de jongen die je ‘C’ noemt omdat hij het anders doorheeft en het uitmaken met je vriendje via vriendinnen omdat je het zelf niet durft. Voor jou is het anders, heel anders. Je bent verliefd op een meisje, niet op een jongen. Je hebt geen ongemakkelijke gesprekken gehad, want jullie zijn al 2 jaar vriendinnen. Wat ik je nu vertel, geloof je misschien nog niet maar je gaat nog 3 jaar samen blijven met haar.

Je gelooft het niet omdat je bang bent voor de reactie van je ouders. Ik lieg als ik zeg dat dat niet moeilijk gaat worden. Je vader zegt dat het oke is, maar je ziet aan hem dat hij het niet begrijpt. Als hij je vriendin ontmoet, zie je dat hij misschien liever had gewild dat het een jongen was. “Moet je niet nog experimenteren met een jongen?” “Weet je zeker dat dit het is?” De komende jaren voel je aan alles dat dit niet is wat je vader voor je in gedachten had. 

Je moeder heeft het allang door, zelfs voordat je het zelf doorhad. Pas nadat ze het vijf keer heeft gevraagd, durf je het te zeggen. Ze moet huilen; “ik ga even de hond uitlaten”. Of het schrik, blijdschap of verdriet is, ga je niet achter komen. 

Vrienden vertel je het pas na een jaar. 365 dagen, 8766 uur en bijna 31 milioen seconden wacht je omdat je het niet durft. Toch heb je niks om bang voor te zijn, ze reageren allemaal goed. En hoewel je het gevoel hebt dat iedereen naar je kijkt, de hele school jouw diep weggestopte geheim in de gang doorfluistert, voel je je toch vrij. Vrij om te doen en laten wat je wilt. 

Ondanks dat jullie niet voor altijd zijn, leer je veel van haar. Je leert hoe het is om voor jezelf te moeten kiezen. Je leert om van jezelf te houden en niet te geven om meningen van anderen. Het loopt misschien anders dan waar je op hoopt, maar het komt goed. Je vindt een nieuwe liefde en je weet dat het goed zit, jullie zitten goed. Het wordt niet makkelijk voor je, maar de diepste dalen zorgen voor de hoogste pieken.

Liefs, mij

*de naam is gefingeerd omwille van privacy