"Café Koos moet een inclusief café zijn"

10/07/2020

Emi Stikkelman is vanaf april 2019 eigenaresse van café Koos aan de Nieuwe Markt. “Bij mij moet iedereen zich welkom voelen, ongeacht seksuele geaardheid, huidskleur of wat dan ook”, zegt Emi. “Als je dat niet zo voelt, vertel het me. Je wordt gehoord, geloofd en we gaan er iets mee doen.” 

Na een carrière als product owner bij een bedrijf dat software maakt voor het onderwijs, kwam Emi in 2018 voor de liefde vanuit Utrecht naar Zwolle. Ze begon eerst met een vakantiehuis aan de Veerallee. Daar heeft ze een groepsaccommodatie voor 12 personen en nog een aparte kamer voor 2 personen. Villa Zwolle Centraal heet het nu. Vroeger was dit het oude spoorwachtershuis. Daarnaast werkt ze nog als freelance onderwijswetenschapper.

Regenboogcafé
In 2019 nam Emi café Koos over. Emi: “Ik kende Zwolle eigenlijk nog niet zo goed en de horeca ook niet. Met een paar gay-vriendinnen uit Utrecht ben ik hier in de stad een keer op kroegentocht geweest en eindigde we in café Koos dat toen bijna van mij was. Die kwamen toen met het idee om een gaynight te organiseren in Koos.  Volgens die vriendinnen zou daar wel behoefte aan zijn. Toen ben ik in contact gekomen met het COC om te checken of die behoefte er inderdaad was. Samen besloten we om op de zondagmiddag een Regenboogcafé te organiseren. De doelgroep was voor de leeftijdscategorie boven de 25. Door omstandigheden is het Regenboogcafé na een paar keer weer gestopt.”

Dragqueen Bingo
In de voormalige Livingroom, was regelmatig de Dragqueen Bingo. Toen de Livingroom moest sluiten, ging de eigenaresse, Anja Louwerse, verder met Livingroom Events. Eén van die events is de Dragqueen Bingo. Emi: “Die bingo’s regelt Anja dus nu bij ons. 16 juli 2019 was de eerste en nu met corona moeten we het even aankijken, maar die bingo is superleuk!”

Pubquiz
“Vanaf september beginnen we ook weer met de maandelijkse pubquiz. Door de Corona heeft deze een tijdje stilgelegen. Elke 3e donderdag van de maand organiseren we dit. De eerste keer is donderdag 17 september. Als je met vier mensen bent, kun je als team meedoen. Ben je alleen, dan proberen we of je bij een ander team kunt aansluiten.”

Gaypride
“Tijdens de gaypride van augustus 2019, hebben wij de andere horecaondernemers op ons horecaplein gestimuleerd om gezamenlijk iets te ondernemen. En met succes. Bijna elke restaurant had voor die dag een aangepast gerecht op de kaart staan variërend van Regenboogcake tot een Roze Burger. Ook de aankleding van het plein was iets van ons allen.”

Lhbti-vriendelijk
“Door al deze activiteiten hebben we de naam lhbti-vriendelijk te zijn. Daar ben ik trots op. Maar we zijn vriendelijk voor alle andere groepen in de samenleving die niet overal even welkom zijn. Een van mijn medewerkster heeft een donkere huidskleur. Met haar heb ik intensief gepraat over wat zij meemaakt vanwege haar huidskleur. Dat is heel verdrietig en het maakt me boos. Daarom: als ik hier in de zaak iemand iets kwetsends hoor zeggen over donkere mensen, over homo’s of over welke bevolkingsgroep dan ook, dan spreek ik die persoon aan en zetten we hem of haar desnoods de zaak uit.”

Help ons
“Dat is ook de reden dat we een regenboogsticker op het raam hebben. Naar aanleiding van een opmerking van een klant over de toiletten, zijn we nu aan het overdenken hoe we die neutraler kunnen maken dan simpelweg man/vrouw. Aan de klanten vragen we ook regelmatig: als je iets weet waarmee we kunnen uitstralen dat we een inclusief café zijn, help ons. Vertel het.”

Evaluaties
“Met de medewerkers hebben we ook teamoverleg. Dan bespreken we dit soort belangrijke zaken en ook wat we van klanten hebben gehoord en denken we na over mogelijke aanpassingen. Wij streven er continu naar dat onze gasten zich bij ons thuis en veilig voelen.”

Welkom
“Iedereen is bij ons welkom, mits je je gedraagt. Ik merk dat dit aanslaat. Wij hebben een heel gemengd publiek. Door onze klaverjasavonden, dansavonden, dartcompetities enzovoort bereiken we een heel breed publiek. Ook kun je bij ons heel veel verschillende bordspelen doen en draaien we uiteenlopende muziek. Ik ben erg blij met wie we zijn en waar we voor staan. Dus nogmaals: maak je iets mee wat je kwetst, je wordt gehoord, je wordt geloofd en we doen er iets mee. Wees welkom!”