Charlie's column - Hoera, 20 jaar!?

Donderdag 1 april 2021 is het 20 jaar geleden dat het huwelijk is opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht.

Met andere woorden; sinds 1 april 2001 mogen vrouwen met vrouwen trouwen, en mannen met mannen. COC Nederland roept op om de vlag uit te hangen; dit jubileum is reden voor een feestje! Hoewel ik toch echt een glas halfvol mens ben, merk ik dat ik vooral boos ben. Hoezo, AL 20 jaar?! Wat dacht je van NOG MAAR 20 jaar?! Ik vind dit maar een bitterzoet jubileum. 

Ik las vorig jaar de column van collega redactielid Mees. In tegenstelling tot Mees was ik op 1 april 2001 al wel geboren, en zat ik als 14-jarige volop in de puberteit. In mijn worsteling met mezelf heb ik mij meer dan eens afgevraagd waarom het zo moeilijk voor mij was; ik heb toch niet hoeven vechten voor gelijke rechten. Ik was nog geeneens 18, en het huwelijk werd al opengesteld. Geweldig, toch! Ja, het was als worstelende puber echt heel helpend om constant te horen te krijgen hoe vooruitstrevend Nederland wel niet was, om als eerste (!) land ter wereld het huwelijk open te stellen. Zo vooruitstrevend, dat je mag trouwen als je van elkaar houdt. En dat ook nog eens bij de gratie van anderen! Je zou ze op je blote knietjes dankbaar moeten zijn… /sarcasme

Oh, en toen het huwelijk werd opengesteld, waren er mensen die op basis van een gewetensbezwaar mochten kiezen om hun werk niet te doen. Ze mochten weigeren. Ze mochten in feite zeggen: “ik vind jou minder als mens om wie je lief hebt, en dus mag je van mij niet trouwen.” Ik weet niet hoor, maar volgens mij gaat dat rechtstreeks tegen artikel 1 van zowel de Universele Rechten van de Mens, als van onze eigen Grondwet: elk mens is GELIJK. Maar de een toch meer dan de ander, schijnbaar. Pas in 2014 (!!!) mochten weigerambtenaren niet meer worden aangenomen. 

Anno 2021 zijn onze rechten nog stééds niet grondwettelijk beschermd. Dat gebeurt pas als het expliciet wordt benoemd in artikel 1. Toegegeven, nu het voorstel voor de Grondwetswijziging door de Eerste Kamer is gekomen zijn we wel een grote stap verder, maar we zijn er nog niet. Anno 2021 doet er een politieke partij mee aan de verkiezingen die als speerpunt heeft om het “homohuwelijk” (nee SGP, dat bestaat niet!) ongedaan te maken en om weigerambtenaren weer mogelijk te maken. Dat mogen ze, grondwettelijk gezien, gewoon zeggen. Hun rechten zijn namelijk wél beschermd. Anno 2021 zijn er nog steeds scholen die op basis van artikel 23 een onveilig, schadelijk, en soms zelfs dodelijk leerklimaat mogen voeren jegens homoseksuele leerlingen. Ook zij worden beschermd door de grondwet. Anno 2021 boekt een partij die zich openlijk discriminerend uitspreekt richting lhbti’s een verkiezingswinst van zes extra’s zetels. Moet kunnen, moet kunnen. 

Nee, ik zie anno 2021 geen reden voor een feestje. Zullen we van het 25-jarig jubileum dan maar een extra groot feest maken, met extra redenen om het te vieren? Op naar 2026!