Column van Mees: EK Zelfontplooiing

Lief Nederland,

Een intelligente lockdown is geen test voor je productiviteit. Een intelligente lockdown is geen perfecte ochtendroutine. Een intelligente lockdown is geen detox kuur waar je 28 home workouts per dag moet doen. Een intelligente lockdown is kut. Gewoon kut. Niets minder maar ook zeker niets meer. 

Nog maar net was de lockdown aangekondigd toen ongeveer elke influencer een home workout begon. Mijn Instagram feed veranderde van lachende mensen in het park naar zwetende lijven die apetrots poseren met hun tarwegras smoothie. En dan met een caption als zoiets “ik heb echt zo’n enorme fijne routine voor mezelf gevonden”.

En daar scrolde ik dan doorheen, levenloos op de bank hangend, terwijl ik zojuist voor de derde keer deze week kapsalon had besteld en weer een seizoen ex on the beach er doorheen geramd had op Videoland. Steeds meer begon ik de druk te voelen, om als een beter mens uit deze corona crisis te komen, een nieuwe skill te leren, 34 kilo af te vallen of what so ever. Totdat ik me vorige week realiseerde dat het oké is. Dat het oké is om drie keer in de week fastfood te bestellen. Dat het oké is om op dinsdag een fles wijn open te trekken, want weet je; dat breekt zo lekker de week. En dat het al helemaal oké is om gewoon even levenloos voor mezelf uit te staren en me niet helemaal top te voelen. Want een pandemie is ook alles behalve top. 

Dus lieve mensen van Nederland. Laten we vooral doen waar we zelf behoefte aan hebben. En laten we er vooral geen wedstrijd van maken wie er het beste uit deze crisis komt. Want lieve mensen. Dit is een intelligente lockdown en geen EK zelfontplooiing.

En laten we vooral ook gewoon een beetje lief voor elkaar zijn. 

Beloofd? Beloofd. 

Dikke virtuele knuffel van mij.  - mees