GGD heeft plek voor nieuwe PrEP-gebruikers

Door Corona heeft de GGD in Zwolle een tijd het Soa-spreekuur voor periodieke controles moeten stoppen. Nu het aantal besmettingen met Corona afneemt, heeft de GGD weer tijd om het soa-spreekuur te herstarten. 

“In het Corona-tijdperk was de GGD Soapoli alleen geopend voor mensen die klachten hadden of gewaarschuwd waren door sekspartners voor een mogelijke besmetting”, vertelt Harriette van Buel. “We zijn nog steeds beperkt open, maar er is gelukkig weer wat ruimte om meer spreekuren te gaan inplannen na 1 juni. Ook voor mensen die graag PrEP willen gaan gebruiken. We zijn in december 2019 gestart met het verstrekken van PrEP. Tot nu toe hebben we 62 mannen in behandeling die PrEP gebruiken. 57 mensen staan nog op de wachtlijst. Die konden we niet helpen omdat we allemaal in het corona-team werden ingezet. We hebben in totaal plek voor 150 mannen. Bij deze een oproep aan alle mannen met wisselende contacten met andere mannen, neem contact met ons op als je PrEP wilt gaan gebruiken of informatie over PrEP wilt. PrEP is een belangrijk middel om het aantal hiv-infecties te verminderen. We hopen op deze manier hiv de wereld uit te krijgen, om te beginnen in Nederland.”

30% test positief
“Mannen die PrEP gebruiken op de voorgeschreven manier, kunnen niet besmet worden met hiv. Ook niet als je vrijt zonder condoom. Alle andere soa’s kun je wel krijgen. Die worden bij ons (regio IJsselland; dat zijn de GGD’s uit Zwolle en Deventer) ook niet minder. In het eerste kwartaal hebben wij een kleine 800 mensen getest. Daarvan was een derde positief. 168 x een chlamydia, 86 x een gonorroe, 7 x syfilis en 1x hiv. Behalve hiv zijn alle andere soa’s goed te genezen.

Het voordeel van PrEP-gebruik is dat je elk kwartaal wordt getest. Heb je wat opgelopen, dan kunnen we je snel behandelen. En weet je vaak ook nog met je wie je seks hebt gehad. Dus kun je je sekspartners waarschuwen.” 

Donderdagavond spreekuur
“Vanaf 1 juni zijn we weer begonnen met ons donderdagavond spreekuur. Wil je je laten testen op een soa, of wil je graag PrEP gaan gebruiken, aarzel niet om de GGD te bellen (038-4281600). Voor het gebruik van PrEP kun je ook bij je huisarts terecht. Maar er zijn in onze regio huisartsen die liever niet zelf PrEP voorschrijven, maar verwijzen naar de GGD.”

Huisarts informeren
Als je via de GGD aan de PrEP gaat, geeft de GGD dit door aan de huisarts. Voor de huisarts is het namelijk belangrijk om te weten wat iemand slikt aan medicatie voor het geval je voor iets anders nieuwe medicijnen moet gaan gebruiken. De huisarts kan dan nagaan of deze medicatie geslikt kan worden in combinatie met PrEP.

Biseksuelen
Met name biseksuele mannen schrikken hier van. Die willen niet dat hun huisarts weet dat ze PrEP gebruiken. Ze zijn bang dat de huisarts zich verspreekt richting hun echtgenote. Harriette: “Ik zeg tegen deze mannen dat ze met hun huisarts een afspraak moeten maken, om dit te bespreken. Dat de huisarts hiervan op de hoogte is en zich (zoals het hoort) hier nooit over uitlaat naar de echtgenote.”

Gemotiveerde gebruikers
“Wij zijn tot nu toe zeer tevreden over de mensen die PrEP gebruiken. Ze komen trouw hun afspraken met ons na (elk kwartaal een soa-test), zijn gemotiveerd en slikken hun tabletten zoals het hoort. Dat is heel bijzonder. De bijwerkingen vallen in onze groep ook erg mee. Sommigen hebben in het begin een beetje last van diarree of hebben maagklachten. Dat gaat meestal na een paar weken weer over. De grote meerderheid heeft gelukkig helemaal geen klachten. 

Hier in Zwolle zijn we erg tevreden over de PrEP-contacten. Het is een ander type spreekuur. Daardoor hebben we andere contacten. We zien de mensen vaker. Kortom, wij vinden het erg leuk.”