Groeten uit Dalfsen

Groeten uit Dalfsen

 

Iedereen is welkom in de gemeente Dalfsen
Op vrijdag 11 oktober hing in de gemeente Dalfsen op bijna alle openbare gebouwen, kerken, en verenigingsgebouwen de Regenboogvlag. Wethouder Jan Uitslag heeft persoonlijk alle betrokkenen gebeld met het verzoek om de vlag op te hangen. Ze kregen deze van de gemeente aangeboden. 

De gemeente Dalfsen omvat de kernen Dalfsen, Nieuwleusen, Lemelerveld, Oudleusen, Hoonhorst en Ankum.

Regenbooggemeente
Aanleiding voor dit vlagceremonieel is de wens om Regenbooggemeente te worden. De gemeenteraad heeft hiervoor een motie aangenomen van het gemeenteraadslid Leander Broere. Broere heeft daarop contact gezocht met ‘Preventief jongerenwerk van Saam Welzijn’. Deze organisatie biedt ieder jaar een groot aantal lessen aan voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs, onder naam Stoer! & Overloperproject. De lessen zijn ontwikkeld in samenwerking met externe organisaties. 

Voorlichting
Saam Welzijn heeft in overleg met de gemeente besloten om het onderwerp LHBTI ook als les aan te bieden. COC Zwolle is benaderd om deze lessen in te vullen. Het zijn lessen voor de groepen 7 en 8. Het is voor het eerst dat de voorlichtingswerkgroep van COC Zwolle voorlichting geeft aan zo’n jonge doelgroep. Voor beide partijen een spannend gebeuren. 

Ik spreek met Emmelie Luiken en Kiona Koers van Saam Welzijn over dit project. Emmelie: “Eigenlijk best raar dat wij niet eerder op het idee zijn gekomen om het onderwerp LHBTI in ons pakket op te nemen. Maar het is fijn dat Dalfsen nu regenbooggemeente wil worden. En dat het initiatief van de gemeente komt. Dat zorgt voor een breder draagvlak.”

Coming outdag
Kiona: “Het feit dat de wethouder persoonlijk alle genoemde organisaties heeft gebeld om de vlag te hijsen, heeft denk ik best wel indruk gemaakt. Voor zover ik weet heeft ook bijna iedereen positief gereageerd. Er waren nogal wat mensen die de regenboogvlag niet kenden. Ook bij ons hing de regenboogvlag. Wij kregen dan ook van meerdere mensen de vraag wat die vlag betekent. Ik kreeg alleen maar positieve reacties terug.”

Voetbalclub enthousiast
Emmelie: “Bij de plaatselijke voetbalclub heeft de vlag meerdere dagen gehangen. Coming outdag was op vrijdag. Maar in het weekend komen daar veel mensen. Dus heeft de wethouder gevraagd de vlag het hele weekend te laten hangen. En dat was geen probleem. Leuk is hierbij te melden dat er bij de plaatselijke voetbalclub drie openlijke homoseksuele mannen en één lesbisch meisje voetballen. Ook dat is bij de voetbalclub geen enkel probleem. Iedereen is welkom.”

Voorlichting op drie scholen
Kiona: “Tot nu toe hebben we voor de lessen over LHBTI al concreet vier aanvragen van drie verschillende scholen. Voor één school was er dit schooljaar nog geen ruimte in het lespakket. Misschien komt dat volgend jaar. Ook hier is op scholen het woord homo één van de meest gebruikte scheldwoorden. Ik hoop echt dat door de voorlichtingen van het COC de jongeren aan het denken worden gezet. Uiteraard gaan we de lessen allemaal evalueren. Dan weten we ook beter wat de effecten zijn  geweest.

Vooraf hebben we de kinderen al een kleine enquête laten invullen. Daarbij de vraag wat ze van LHBTI weten. De antwoorden van helemaal niets tot een klein beetje. Daar zal door de voorlichting zeker verandering in komen.”

Lange termijn
Emmelie: “We hebben ook een werkgroep gevormd die gaat kijken wat er in onze gemeente op lange termijn gedaan kan worden om het regenboogbeleid inhoud te geven. In deze werkgroepen zitten acht mensen uit de LHBTI-gemeenschap. Het is heel fijn om te merken dat al deze mensen heel positief zijn over het leefklimaat voor LHBTI’s in de gemeente. Dat geldt ook voor bijna alle mensen waar we mee spreken over LHBTI’s. Bijna iedereen is tolerant en hangt het motto aan dat bij ons iedereen welkom is.” 

Carlo Duinkerken