Groeten uit Harderwijk

Groeten uit Harderwijk

Groeten uit Heerlijk Harderwijk: Iedereen is hier welkom.

Ongeveer drie keer per jaar organiseert Village People een gayfeest in de Mess in Harderwijk. De eerste keer was in 2017 met ruim 200 bezoekers. Daarna kwamen er gemiddeld 150 mensen af op dit bijzondere evenement voor jong en oud. Village People wordt gevormd door twee horecaondernemers uit Harderwijk: Arnold Posthumus van hotel Monopole en Steven van Geelen van Beachclub Walhalla en Mariëtte Raap uit Ermelo.

Geweldig Gayfeest
Arnold: “Ons eerste feest was eigenlijk een reactie op de negatieve behandeling van een voorstel in de gemeenteraad voor de aanleg van een ‘Gaybrapad’. De christelijke partijen vonden dat niet nodig. Op Facebook ontstond daarna een vrij eenzijdige discussie. Daardoor werd ik vrij recalcitrant. Er moest iets gebeuren. Voor heel veel LHBTI’s in Harderwijk en omgeving is de coming out nog erg moeilijk. We zitten hier midden op de Bible Belt. Daar heerst nog de opvatting dat je het wel mag zijn, maar dat je het niet mag doen. Ik kwam op de gedachte om een geweldig gayfeest te organiseren. Steven en Mariette vonden dat ook een prima idee en met zijn drieën zijn we onder de naam ‘Village People’ aan de slag gegaan.”

Laaiend enthousiast
Het eerste feest was in oktober 2017. Mariëtte: ”We hoopten op 50 bezoekers. Er kwamen er 200. We begonnen om 20.00 uur. Met rustige muziek. Zodat er ook gepraat kon worden. Vanaf ongeveer 22.00 uur ging het volume van de muziek omhoog en kon er gedanst worden. Het was een geweldig succes. Iedereen was laaiend enthousiast en wilde meer van dit soort avonden. Die zijn er ook gekomen. In 2018 heeft Village People nog eens drie gayfeesten georganiseerd. Het eerstvolgende feest is waarschijnlijk op zaterdag 6 april.”

Comingout-dag
En daar bleef het niet bij. In september 2017 werd Village People uitgenodigd door de gemeente om samen over het minderhedenbeleid te praten. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. De gaybrapad dat eerst werd afgewezen, is er toch gekomen met steun van de voltallige gemeenteraad. Harderwijk is officieel Regenbooggemeente geworden. Met de comingout-dag in 2017 heeft de gemeente de regenboogvlag gehesen. Village People heeft daarnaast nog ongeveer 10 bedrijven gevonden die uit solidariteit ook de regenboogvlag uitstaken. Bij de comingout-dag in 2018 waren dat er inmiddels ruim 30. Na de beruchte Nashvilleverklaring hees de gemeente ook de regenboogvlag.

Regenboogconferentie
Village People is voorlopig even druk bezig met de organisatie van een Regenboogconferentie eind maart. Deze avond zal geleid worden door Hans Goedkoop van de tv-uitzending Andere Tijden. Hans komt uit Ermelo.

Kortom: in Harderwijk is er in bijna twee jaar tijd veel veranderd. Homoseksualiteit is bespreekbaar geworden. Harderwijk laat zien dat in deze stad iedereen zichzelf mag zijn. Ongeacht je seksuele geaardheid. Dat heeft Village People toch maar mooi voor elkaar gekregen.

Village People zoekt vrijwilligers
Het is voor Arnold, Steven en Mariëtte bijna onmogelijk om de organisatie van de dansfeesten met zijn drieën te realiseren. Vooral op de avond zelf. De zaal inrichten, kaartjes verkopen, podium opbouwen, lege glazen ophalen, opruimen, kortom ze kunnen nog heel veel handjes gebruiken. Als je zin hebt om mee te helpen, meld je dan aan bij: info@villagepeople.nl