Groeten uit Stadscafe Blij in Zwolle

Het coronavirus is voor ons een rollercoaster

De eigenaren van stadscafé Blij, waar ook de Blije Borrel- en de Be You-avonden plaatsvonden, moesten net als alle andere horecazaken op zondag 15 maart plotseling hun zaak sluiten.

Voor de ruim 90 personeelsleden was er geen werk meer. Voor de lhbti-ers in Zwolle en wijde omgeving, was hun enige uitgaansplek plotseling verdwenen.

Mark Corporaal en Angelique Lau (twee van de vier eigenaren) vertellen over hun betrokkenheid bij de lhbti-gemeenschap en over de plotselinge sluiting van hun bedrijf.

Mark vertelt dat ze na de sluiting op 15 maart veel energie hebben gestoken in schoonmaken, opruimen, schuren, lakken en schilderen. “Nu zijn we bezig om het restaurantgedeelte van de zaak aan te passen aan de anderhalve meter situatie. Minder tafels en tussen de tafels kunststoffen doorzichtige afscheiding. Ik heb mobiele tafeltjes laten maken waarop de kelners het eten kunnen serveren. Op de vloeren staan strepen en voetstappen die de looprichting aangeven, enzovoort. Ik hoop echt dat het niet meer zo lang duurt en dat we dan weer open kunnen.” 

Allerlei bochten wringen
Voor Angelique is het ook een vreemde situatie. Zij is een horecavrouw in hart en nieren. Haar ouders en grootouders hadden een Chinees restaurant in de Sassenstraat. Zelf werkt ze nu ook al 38 jaar in de horeca. “Maar wat we nu meemaken is bizar. Ook omdat je er totaal geen grip op hebt. We moeten ons in allerlei bochten wringen om straks weer open te gaan.”

Bekend en vertrouwd
Mark: “Ik werk al meer dan veertig jaar in de horeca. En vanaf het begin werk ik met homoseksuele collega’s. Toen ik in de tachtiger jaren in The Rose werkte, een voormalige Zwolse discotheek, bestond ons publiek al uit heel verschillende mensen uit de samenleving, zoals dragqueens en transseksuelen. Met meerdere homoseksuele collega’s ben ik bevriend geraakt. Voor mij is de lhbti-gemeenschap zeer bekend en vertrouwd.”

Mark vertelt nog dat hij bij homocafé Stout als uitsmijter heeft gewerkt. En Angelique was vroeger een vertrouwd gezicht op de swingavonden in het COC.

Mark Corporaal en Angelique Lau

Ontstaan Blije Borrels
Wat nu de Danskamer is bij stadcafé Blij, was eerder club Zo. Dat liep niet zoals Mark en Angelique hadden gehoopt. Mark: “We hadden te vaak gedonder met mensen die we liever niet in de zaak hadden. Op een gegeven moment was ik er helemaal klaar mee en hebben we de tent gesloten.”

COC Zwolle had al nauwe banden met Mark en Angelique doordat het COC regelmatig een ruimte huurde voor vergaderingen en bijeenkomsten van onze T-groep. Toen de leden van COC Zwolle in een ledenvergadering aangaven dat ze graag weer een ontmoetingsruimte wilden, was de knoop gauw doorgehakt. Harry Siebring, voorzitter COC Zwolle, kwam met het voorstel om iedere 4e zaterdag van de maand een avond te organiseren in de leegstaande ruimte. Dat werden de Blije Borrel avonden. Zowel Mark als Angelique vertellen dat dit geweldige avonden zijn. Na de minder leuke ervaringen met club Zo, waren de Blije Borrel-avonden een verademing. Leuk publiek, nooit problemen, personeel dat enorm veel zin heeft om deze avonden te werken en een portier die vertelt dat hij nog nooit zulke makkelijke avonden heeft meegemaakt en dj’s die de sfeer verhogen door de verschillende muziekstijlen. Kortom, iedereen is tevreden.

Be You
Daarom hebben Angelique en Mark besloten om de andere zaterdagen open te gaan als dansavond Be You, gericht op lhbti-publiek. Maar iedereen is welkom, net zoals op de Blije Borrel avonden. Angelique vertelt enthousiast dat homoseksuele mannen regelmatig heterovrienden en -vriendinnen meenemen. Dat geldt ook voor lesbische vrouwen en transgenders. Zowel Mark als Angelique zeggen dat de zaterdagavonden altijd heel gemoedelijk zijn. Er zijn nooit problemen!

Gedragscode
Het COC kent een code goed gedrag die je kunt lezen op de site (https://coczwolle.nl/over-ons/goed-gedrag/). Die geldt ook voor de zaterdagavonden van de Blije Borrel. Mocht het toch zo zijn dat je last hebt van een bezoeker die zich niet volgens de code gedraagt, meldt dat dan bij één van de barkeepers, de portier, gastvrouw Jacq Spin of gastheer Harry Siebring. Jacqueline is bijna alle zaterdagavonden aanwezig en ze wordt door veel bezoekers gezien als lhbti-moeder. Spreek haar gerust aan.

Voor zowel de Blij Borrelavonden als de Be You-avonden zijn de gedragsregels van Blij van toepassing.

We voorzien in een behoefte
Dat de zaterdagen in een behoefte voorzien is wel duidelijk. Angelique vertelt dat het bij meerdere gasten niet alleen gaat om te dansen of mensen te ontmoeten. “Als ik er ben, gaat er bijna geen avond voorbij of iemand komt zijn hart bij mij luchten. En Jacqueline heeft dezelfde ervaringen. Heel vaak gaat het om jongeren met een religieuze achtergrond die thuis niet worden geaccepteerd. Ook pesten en uitschelden zijn zaken waar jongeren over willen praten. Soms voel ik mij een halve maatschappelijk werker.”

Gezicht van Blij
Mark en Angelique runnen het stadscafé samen met de compagnons Berry en Inge. Zij zijn echter meer op de achtergrond actief met zaken zoals de financiën. Mark en Angelique zijn actief op de werkvloer en dus meer het gezicht van Blij.

Zo gauw stadscafé Blij weer open gaat, zullen we dat op onze site en de sociale media melden. Wil je op bezoek komen? De ingang van de Danskamer is aan de Melkmarkt. 

Mark benadrukt dat ook in deze moeilijke corona-tijd zijn motto onveranderd blijft: “Ik wil samenwerken. Met collega-bedrijven, de overheid, klanten, met iedereen. Ik wil nergens tegenaan schoppen. Ik wil vooruit denken.”