Het verhaal achter de tattoo: Eus

Een slingerplant om zijn been. Een klimmend gewas van enkel tot knie. Groeiend groen. Het mooiste is, dat de plant niet af is. Hij stopt bij de knie, maar kan nog doorgroeien. Dat was toen een mooie gedachte en dat vindt Eus nog steeds. Ook al is de tattoo, sinds hij die heeft laten zetten 20 jaar geleden, niet verder ‘gegroeid’. 

De wens was er al lang, maar het geld ontbrak. Toen hij voor zijn afstuderen geld kreeg, kon hij tot actie overgaan, maar hij wachtte nog een jaar. Eus wilde zeker weten of hij inderdaad echt een tattoo wilde. En dat bleek zo te zijn. Na een jaar nam hij deze tatoeage, hij was toen 28 jaar. Het is een versiering met eeuwigheidswaarde, vertelt Eus. En niet iets wat je kwijt kunt raken, zoals een ring of een ketting. Het idee van deze slingerplant had hij al lang. Op school tekende hij altijd deze afbeelding en het was voor hem vanzelfsprekend om daarvan een tattoo te laten zetten. 

Een plant groeit op een manier die je niet kunt voorspellen, net als het leven. Het kan alle kanten opgaan. Toen Eus de tattoo nam, wist hij nog niet dat hij transgender was. Hoe mooi en passend is dan nu nog steeds en misschien wel nog meer, deze tatoeage. ‘En groen is mijn lievelingskleur’, zegt Eus. ‘Daar raak ik nooit op uitgekeken.’ 

 


Hoe eenvoudig het ontwerp misschien ook is, voor Eus is het mooi zo. Geen stekels of roosjes erbij, zoals de tatoeëerder voorstelde. De gedachte was wel om de plant door te laten groeien, vanaf zijn knie omhoog, over zijn rug en dan naar de linkerarm. Maar daar is nog niet van gekomen. Wie weet gebeurt dat nog, zegt Eus. 

De reacties zijn positief. Veel mensen vinden de tattoo mooi. Sommigen zijn verbaasd dat –ie er zo goed uitziet, wanneer ze horen dat het zetten 20 jaar geleden plaatsvond. Toen waren de tatoeagetechnieken vast nog niet zo verfijnd als tegenwoordig. Eén van de leukste reacties was wel dat een wildvreemd persoon in een winkel met zijn hand ging voelen aan de tatoeage. Die persoon kon niet geloven dat het een tattoo was, eerder iets van bodypaint. Zo echt vond hij de plant eruit zien. Dat was een mooi compliment, vindt Eus. 

Wil jij ook je tatoeage laten zien en vertellen welke betekenis deze voor jou heeft? Laat dan een berichtje achter op één van de socials.