Het verhaal achter de tattoo: Laurens

Een tatoeage waar heel goed over is nagedacht. Vormgeving, inhoud, kleurstelling, afbeelding, de plek op het lichaam: alles heeft betekenis. Zeker geen standaard tattoo, want dat past niet bij Laurens. 

Vier jaar geleden, op 6 november 2016, heeft hij de tatoeage laten zetten. Dat was precies twee jaar na zijn geboorteaktewijziging: de eerste datum. Op 4 december 2014 startte hij met hormonen, de tweede datum. De derde datum verwijst naar de dag van de borst- en buikoperatie, waarmee hij zijn transitie volledig maakte. Drie data die het leven van Laurens volledig hebben veranderd. Het laten zetten van de tattoo was de afsluiting van een bijzonder hoofdstuk en het begin van de rest van zijn leven.  


Het idee van een vlinder, een mannelijke vuurvlinder, had hij al. Laurens groeide op in de Vuurvlindertjesstraat en vond de betekenis van vlinders in het algemeen (transformatie) mooi. Maar het moest een vlinder zijn met gesloten vleugels, want een vlinder met gesloten vleugels is op zijn gemak en klaar om te vliegen. Zo voelde Laurens zich ook na zijn transitie. 

De tattoo is freehand gezet, in schetsstijl. Dat betekent dat de tatoeage uit de losse hand getekend en geplaatst is, waarbij het precieze eindresultaat een verrassing was. Daarbij zijn de kleuren van de mannetjes vuurvlinder als waterverf gezet, omdat je ook bij waterverf niet weet hoe het uitpakt. Het niet weten hoe iets gaat, maakt niet uit, legt Laurens uit. Zolang je maar weet waar je heen wilt, is het goed. 

Een niet zo zichtbare en heel pijnlijke plek voor een tattoo: de ribbenkast. Ook dat was een bewuste keuze. Nu kan Laurens zelf bepalen aan wie hij de tatoeage laat zien. En het doorstaan van de pijn van het tatoeëren was voor hem een manier om de pijn van de transitie te verwerken. Een hoofdstuk werd daarmee afgesloten. Een nieuw begin ontstond. 

 

Wil jij ook je tatoeage laten zien en vertellen welke betekenis deze voor jou heeft? Laat dan een berichtje achter op een van de socials.