Het verhaal van Eus

Eus van der Grift heeft zich ingezet voor het genderneutraal inschrijven bij hardloopwedstrijd De Zevenheuvelenloop. Tot dit jaar was het alleen mogelijk om een M of een V aan te kruisen maar dankzij Eus was er dit jaar een optie om mee te doen zonder daarbij in de categorie man of vrouw te behoren.Hij identificeert zichzelf niet als man of vrouw en stuitte hierdoor bij het inschrijfformulier op alleen deze twee opties. En wat doe je dan? Juist dan maak je daar een missie van. De inspiratie komt dus vanuit hemzelf omdat hij dat belangrijk vind. Zelf identificeert hij zich als gendernomade, een term die hij zelf bedacht heeft. Hij verkast van het ene naar het andere hokje, kampeert daar een poosje en trekt dan weer verder. De inspiratie kwam dus echt uit hemzelf. Twee of drie jaar geleden is Eus ook al naar de organisatie gestapt, met het verzoek om gender neutrale inschrijving mogelijk te maken. Toen werd er aangegeven dat het te kort dag was om nog iets te wijzigen. De inschrijving was al geopend en er was geen mogelijkheid meer om het inschrijfformulier aan te passen. Ondertussen was Eus bezig geweest om gelijkgestemden te vinden en heeft hiervoor verschillende instanties aangeschreven, waaronder NOC*NSF, de Atletiekunie, de John Blankenstein Foundation en Transgender Netwerk Nederland. Bijzonder was dat alleen de atletiek unie een reactie hebben gegeven. De John Blankenstein Foundation gaf aan niks te kunnen betekenen. De vertrouwenspersoon van de Atletiekunie gaf aan dat het technisch gezien mogelijk zou zijn om je genderneutraal in te schrijven. Die heeft contact opgenomen met de organisatie die de tijdsregistratie doet. Die gaf aan dat een derde categorie gewoon mogelijk was.Anderhalf jaar geleden heeft Eus contact gehad met de Pride Run, voordat de inschrijving begon, maar kreeg eerst geen reactie op het verzoek. Toen hij er achteraan ging kwam de organisatie van de Pride Run met meerdere excuses waarom het niet zou kunnen en uiteindelijk werd gezegd dat het te laat zou zijn om nog dingen aan te passen. Eus heeft later contact gehad met de voorzitter en daarbij aangegeven dat het best pijnlijk is dat er een Pride run word georganiseerd, in de Pride week nota bene, maar dat een categorie X dan niet kan. De atletiek vereniging DGLA (Dutch Gay and Lesbian Athlethics ) heeft toen ermee ingestemd een aparte categorie X te maken. Helaas ging de wedstrijd vanwege de coronamaatregelen niet door. Daarnaast had Eus de vraag neergelegd bij de Zevenheuvelenloop waarbij de voorzitter aangaf dat ze nog niet precies wisten hoe zij dit gingen vormgeven maar dat ze het wel gingen doen. 

Het ingewikkelde aan het hele verhaal was dat alles al geprogrammeerd was, dus dat het niet meer mogelijk was om een of twee dagen van te voren nog een compleet categorie toe te voegen. Wel was het mogelijk om een extra optie toe te voegen. Hierbij moest je eerst een M of een V aanklikken en kon je daarna een vinkje aanklikken dat je als genderneutraal wil mee doen. Dit verdiende niet echt de schoonheidsprijs, maar er gebeurd tenminste iets. En soms bereik je gewoon het meest door gewoon te doen. Helaas heeft Eus inmiddels een mailtje gekregen dat de Zevenheuvelenloop niet doorgaat in verband met Covid, dit is de tweede keer dat er een wedstrijd met de categorie X niet door gaat.Eus heeft in de afgelopen twee jaar vrijwel geen support gekregen, met uitzondering van het COC Zwolle en de Atletiekunie. Hij heeft dit daarom maar op persoonlijke titel gedaan want erg veel support van andere verenigingen kwam er niet. De keerzijde van het verhaal is dat hij op deze manier de vrijheid had om het op zijn manier te doen en om genoegen te nemen met de oplossing die is aangedragen. Nu komen de positieve reacties wel. 

Heel enthousiast vertelt Eus over een T-shirt waarmee hij heeft mee gedaan aan de pride-run. Het T-shirt is speciaal voor Eus ontworpen door een van de leden van Club-T en is eigenlijk gemaakt als een soort protest. Toen het shirt klaar was heeft hij het gedeeld in de voorlichtersgroep van COC Zwolle en hij kreeg hele leuke en betrokken reacties. “dat vond ik super tof!”
Als ik Eus vraag of hij zich gaat hard maken voor het genderneutraal inschrijven bij andere hardloopevents begint hij te lachen. “Ja hoor! Ik weet niet of dat nog dit jaar zal zijn, maar ze gaan zeker wel van mij horen!