Hoe is het om counselor en lesbisch te zijn

“Toen ik ontdekte dat ik meer van vrouwen hield dan van mannen, had ik niemand om mee te praten. In mijn omgeving hadden de mensen de overtuiging dat je wel lesbisch mocht zijn, maar je mocht er niet aan toegeven. Nu, vele jaren later, motiveert dit mij om hulp te bieden aan mensen uit de lhbti-groep.” 

Ik praat met Joke Barneveld. Ze heeft een partner, kinderen en kleinkinderen. Ze werkt als counselor. Dat betekent dat ze mensen helpt die om wat voor reden dan ook stress ervaren. Zij formuleert het zo: “Als de draaglast van mensen hoger is dan de draagkracht en er dus een disbalans is, loop ik graag een eindje met ze op om ze te helpen weer in balans te komen.” 

Wilde het ideale kind zijn
“Ik heb op tienerleeftijd mijn broer verloren. Andere broers en zussen had ik niet. Door het verlies van mijn broer, voelde ik de druk dat ik het goed moest doen voor mijn ouders. Hoewel ze dat nooit zo gezegd hebben, dacht ik wel dat ik het ideale kind voor hen moest zijn.” 

Daarom heeft ze haar lesbisch zijn jarenlang verdrongen. Ze is getrouwd geweest met een man en heeft in haar huwelijk vier kinderen gekregen. “Met blijdschap ben ik moeder geworden”, zegt Joke. Pas op 43-jarige leeftijd kwam ze uit de kast. “Met een enorme knal. Het was moeilijk maar het kon niet anders.”

Inzicht
Toen dat gebeurde dacht ze: “Was ik op jongere leeftijd maar iemand tegengekomen die was zoals ik nu ben. Maar het tegenovergestelde gebeurde in mijn jeugd. Het was onbespreekbaar.”

Joke maakt een mooie vergelijking. “Je kunt een bal wel heel lang onder water houden, maar op een bepaald moment komt die los en vliegt met grote kracht naar boven. Dat was bij mij dus ook het geval. Ik realiseerde mij dat ik me nergens voor hoefde te schamen. En dat ik mensen in dezelfde situatie een steuntje in de rug wilde geven. Toen ben ik begonnen ik met de opleiding voor counselor.” 

Joke


Wat je aandacht geeft, groeit!

Joke: “Wat je aandacht geeft groeit. Geef je het negatieve in jezelf aandacht, dan ben je steeds meer bezig om jezelf neer te halen met gedachten als: dat kan ik toch niet, dat gaat vast mislukken, ik mag er niet zijn, ik leef verkeerd. Weet je wat er dan gebeurt? Je krijgt gelijk! Wat je aandacht geeft groeit. Je hebt dan iemand nodig die je verder helpt. Die het positieve in jou naar boven kan halen. Zodat je daar aandacht aan kunt besteden en je dat kunt laten groeien. Hoe klein het ook is, werk eraan. Je kunt het want wat je aandacht geeft, groeit.”

Geloof
“Ik denk dat ik mensen goed kan helpen, omdat ik ze begrijp. Wat het betekent als je extra stress ervaart omdat je tot de lhbti-groep hoort. De manier waarop in mijn omgeving het christelijk geloof werd beleden, was niet representatief voor heel Nederland. Daarom besloot ik, nog voordat ik uit de kast kwam, om hbo theologie te gaan studeren. Eigenlijk vanuit interesse en om het te onderzoeken. Mede hierdoor ben ik goed uitgerust om ook lhbti-mensen te begeleiden die worstelen met het geloof. Soms gaat het zover dat ze een hekel aan zichzelf krijgen omdat ze vinden dat ze niet mogen zijn, wie ze zijn. Ik probeer ze dan te helpen om zich bewust te worden van de werkelijkheid. Eerst denken ze dat hun gedachten de werkelijkheid zijn. Die zijn hun de baas. Ik help ze om te kijken naar de feiten. Dit is het mooiste van mijn werk. Dat mensen voortschrijdend inzicht ervaren. Dat het kwartje valt.”

Zingeving
“In de huidige tijd zijn steeds meer mensen op zoek naar zingeving. Kort samengevat betekent dit: waar kom ik vandaan en waar ga ik naar toe? Vroeger kreeg je die antwoorden van de dominee of de pastoor. Maar steeds minder mensen hebben een kerkelijke achtergrond. Toch houden mensen deze en de volgende vragen: Waarom overkomt mij dit? Hoe kan ik een goed leven leiden. Moet ik anderen vergeven? Over dit soort vragen praat ik ook vaak met mensen die bij mij komen met hulpvragen. En ik durf te stellen, dat het mensen verder helpt.”

Contact
Ben je geïnteresseerd in het werk van Joke als counselor en wil je meer weten? Kijk op: www.barncounselling.nl, mail haar via info@barncounselling.nl of bel 06-26376593.

 

Verliefd
Op zijn twintigste ontmoette hij Thijs. Het was liefde op het eerste gezicht. Na drie maanden woonden ze al samen. Thijs heeft Kevin ten huwelijk gevraagd in Central Park in New York. In de loop van 2020 gaan ze trouwen. 

Assistent scheidsrechter
Nadat Kevin een paar jaar scheidsrechter was geweest, besloot hij verder te gaan als assistent scheidsrechter. Voorheen heette dat grensrechter. “Dit vind ik fijner omdat je iets meer in de luwte je werk doet. De scheidsrechter is eindverantwoordelijk. Hij neemt de beslissingen, ik adviseer. Inmiddels functioneert hij in de Keukenkampioendivisie. Hij hoopt natuurlijk te promoveren naar de eredivisie en misschien wel internationaal door te breken. 

Voorlichting
Kevin is ook actief voor de John Blankenstein Foundation, een organisatie die ijvert voor de acceptatie van homoseksualiteit in de sport. Blankenstein is in 2006 op 57 jarige leeftijd overleden. Hij was een topscheidsrechter en activist voor homorechten. Namens de Foundation geeft Kevin regelmatig voorlichting bij sportclubs over homoseksualiteit. Door zijn openheid  wordt hij ook benaderd door profvoetballers. Die zoeken hem op op Facebook en sturen dan een bericht via Messenger om met hem te praten. Kevin: “Ik weet zeker dat homoseksualiteit bij de voetbalclubs bijna nergens nog een issue is. Behalve bij de supporters. Daarom snap ik ook dat profvoetballers hun homoseksualiteit geheim houden.“

Topsport
“Dankzij de topsportregeling bij de politie, kan ik assistent scheidsrechter blijven. Mijn werkgever stelt mij in staat om dit werk te blijven doen. Dat is geweldig. Ook Thijs accepteert het dat ik nogal eens weg ben vanwege mijn hobby. Hij heeft zelf helemaal niets met voetbal. Eén keer is hij mee geweest naar een wedstrijd. Maar een tweede keer zit er waarschijnlijk niet in.” 

Acceptatie
“Wat ik doe is topsport. Drie keer in de week train ik om mijn conditie op peil te houden. Om topsport te doen, moet je goed in je vel zitten. Je moet goed zijn voor jezelf en voor anderen. Ook als die ander homoseksueel is. Dat probeer ik ook over te brengen als ik voorlichting geef. Hopelijk draag  ik zo mijn steentje bij aan acceptatie van homoseksualiteit in de topsport.”