Hoe is het om drag queen te zijn

 Dragqueen is theater

Arno Doorn (42) en Thomas Schunselaar (25) treden regelmatig op als dragqueens. Arno maakt de jurken. Hij heeft nooit les gehad; een echte autodidact. Thomas is professioneel make-up artiest (visagist). Hiervoor heeft hij een vierjarige opleiding in Amsterdam gevolgd. Beiden vertellen dat ze elkaar volledig aanvullen. Ze treden vaak samen op, maar ook wel solo. The showqueens, zoals ze zichzelf noemen, hebben als artiestennaam Miss Diva Shania (Arno) en Noa Valentina (Thomas).

Arno heeft al een lange danscarrière achter de rug. Hij begon al op zijn 14e met Ballroom en Latin. Vanaf zijn 18e danst hij wedstrijden. Bij de Gay Games in Amsterdam in 1998, zag hij voor het eerst mensen van hetzelfde geslacht samen dansen. Dat was voor Arno een eyeopener. Dit wilde hij ook. En met succes! Samen met zijn echtgenoot Cor, werd hij negen keer Nederlands kampioen Ballroom, zeven keer Nederlands kampioen 10 Dans (combinatie van Ballroom en Latin) en één keer tweede bij de Europese kampioenschappen 10-dans. 

Veel mensen zullen Arno nog kennen van de danslessen die hij samen met Cor verzorgde in de Swing van het COC aan de Kamperstraat. Nog steeds is Arno dansleraar. En nog steeds (alweer 15 jaar) hebben Arno en Cor een relatie.

Pesten
Thomas is vrijgezel. Hij heeft twee relaties achter de rug, waar hij leuke herinneringen aan heeft.

Hij is vanaf zijn dertiende uit de kast. Dat was thuis geen probleem. Maar wel op de scholen waar hij op zat. Hij werd veel gepest. Daarvoor is hij twee keer van school veranderd. Op de derde school ging het ook weer mis. Thomas: “Ik was het zo zat, ik ben in de aula op een tafel gaan staan en heb heel hard geroepen dat ik homo ben. Dat bleek achteraf de beste oplossing. Ik werd niet meer gepest. Ik ben een ander mens geworden, ben veel sterker in mijn schoenen gaan staan.”

Arno: “Ik ging na de lagere school in Kampen naar de LTS in Zwolle. Daar werd ik ook gepest. Dat gebeurde in de klas, totaal niet stiekem, met de leraar erbij. En niemand die ingreep.”

De kennismaking
Miss diva Shania en Noa Valentina hebben elkaar zes jaar geleden voor het eerst ontmoet bij de voormalige homobar Stout in de Kamperstraat in Zwolle. Shania was daar als toiletjuffrouw. Noa Valentina kwam daar als bezoekster. Noa Valentina: “Jij zag er toen niet uit schat”. Shania: “Dat van mij was gepland. Dat van jou niet!” Beide dragqueens zijn ontzettend goed van de tongriem gesneden. Ze kunnen heel goed elkaars vliegen afvangen, maar zijn ook echt dol op elkaar.

Het ontstaan van Noa Valentina
Ik vraag beiden hoe je dragqueen wordt. Thomas: “Voor mij had het te maken met een minder leuke periode in mij leven. Ik had behoefte aan afleiding, maar ook aan aandacht. Ik wilde niet nadenken over mijn problemen. Het begon als een travestie-act. Ik trad op als Dolly Diamond (dubble D) en playbackte allerlei liedjes. Dat vond ik zo leuk dat ik uiteindelijk Noa Valentina ben geworden. Het is heerlijk om in iemands huid te kruipen en even de dagelijkse werkelijkheid te vergeten. Thuis vonden ze dat in het begin wel een beetje raar, maar nu vinden ze het fijn dat ik hier zoveel plezier aan beleef.” 

Het ontstaan van miss diva Shania
Arno: “Het begon bij mij als een verkleedpartij voor koninginnenacht. Ik was verkleed in een rood-wit-blauw jurkje. Van iedereen die ik kende, kreeg ik positieve reacties. En eerlijk gezegd vond ik het zelf ook heel erg leuk. Langzamerhand ontstond Miss Diva Shania, eerst samen met Cindy (Gerco) en Sheeba (Theo). Ik ging als Shania naar de Roze Kermis in Tilburg, naar het Straatfestival in Zwolle en deed mee aan de miss COC-verkiezing. Shania is nog steeds de laatste officiële Miss COC - Zwolle! Maar de grootste titel die ik heb gewonnen is Queen van de Zeedijk. Beetje bij beetje is het een act geworden en nu kunnen mensen ‘Miss Diva Shania van Greppeldellen tot Slettenberg’ inhuren. Solo, maar ook samen met Noa Valentina.”

Noa Valentina weer in de kast
Thomas: “Na een tijdje Noa Valentina, had ik mezelf als Thomas helemaal geaccepteerd. Ik had Noa niet meer nodig en heb haar weer in de kast gedaan. Totdat miss diva Shania bij een bingo een assistente nodig had. Ik heb Noa weer uit de kast gehaald en afgestoft. Vanaf dat moment is Noa samen met Shania gaan optreden en hebben we samen enorm veel plezier. We hebben samen ook een goede klik. Soms zeggen mensen dat ze speciaal voor ons komen. Wij zijn een aanspreekpunt voor veel mensen; man, vrouw, hetero, homo, bi, travestiet noem maar op. 

Dragnight
De Dragnight, afgelopen augustus, bij café Blij is voor beiden het meest bijzondere evenement geweest dat ze samen hebben georganiseerd en gepresenteerd. Negen beginnende Dragqueens kregen die avond de kans om te laten zien wat ze konden in de grote zaal van Blij. Er was een jury aanwezig die opbouwende kritieken gaf.

Arno: “En ik heb nog een nieuwtje: de volgende Dragnight is 11 januari in café Blij. Als je mee wilt doen, kun je je aanmelden via de facebooksite van Diva Shania & Noa Valentina. Deze keer zal er een echte winnaar of winnares worden gekroond!”

Contact
Wil je meer weten over make-up / visagie: www.thomasbeauty.nl

Wil je handgemaakte dames- of herenmaatkleding: http://dancedesigns.uniquedance.nl/ of arnodoorn@gmail.com 

Carlo Duinkerken