Hoe is het om: een transjongen te zijn

“Straks kan ik eindelijk een keer in een T-shirt lopen”

Voor Levi Damarjanan (bijna 18 jaar) is het vanaf zijn jongste jaren al duidelijk dat hij een jongen is. Ook al heeft hij de geslachtskenmerken van een meisje. Irma, de moeder van Levi, heeft al 32 jaar een vriendin die transvrouw is. Irma: “Ik herkende bij Levi hetzelfde als ik bij die vriendin heb meegemaakt. Voor mij was het al duidelijk toen Levi nog maar een jaar of vier was, dat hij een jongetje is.

Voor Levi is het nooit echt problematisch geweest. “Als kind gedroeg ik mij als een jongetje en kleedde ik mij ook zo. Niemand in mijn omgeving die dat raar vond. Het enige dat ik zelf raar vond was, dat ik geen piemel had zoals de andere jongetjes. Maar toen ik nog jong was, was ik daar ook niet echt zo mee bezig.

Mama, ik wil ook een jongetje zijn
Toen Levi nog erg klein was, paste Irma regelmatig op een jongetje dat zes weken jonger was dan Chimain. Zo heette Levi toen ze nog een meisje was. Dat jongetje ging soms ook samen met Chimain in bad. Toen al zei ze een keer tegen haar moeder: “Mama, ik wil ook een jongetje zijn. Ik wil ook een piemel.” Dit herhaalde Chimain toen ze een jaar of 7-8 was. “Ik was een keer aan het spelen op de basisschool, en ik herinner me dat ik toen spontaan tegen een groepje kinderen dat ik ook een jongetje wilde zijn. Maar dan speel je verder en heb je het er niet meer over.”

 

 

Levi Damarjanan

Informatie via sociale media
Irma vertelt dat Levi heel mooi zwart lang haar had. Tot op zijn kont. “Dat vond ik heel mooi. Eigenlijk heb ik Levi ervan weerhouden omdat eraf te knippen. Dat lange haar maakte misschien ook wel dat andere kinderen hem als een stoer meisje zagen. En niet als een jongetje. 

Levi: “Toen ik een jaar of 12 was, heb ik het er toch af laten knippen. In die tijd werd het voor mij steeds belangrijker dat ik een jongetje wilde zijn. Ik ben toen aan het googelen gegaan. Via internet en instagram ben ik veel te weten gekomen.”

Coming Out op school
Levi zat in die tijd op meisjesvoetbal. In een team boven hem zat een meisje waarvan hij hoorde dat zij trans was. Zij is nu ook een hij en heet Justin. Justin heeft als het ware het laatste zetje gegeven aan Levi om uit de kast te komen. 

Via een klein briefje heeft Levi aan zijn moeder laten weten dat hij een transgenderjongen was. Een paar dagen later is zijn moeder samen met Levi naar school gegaan. Irma: “In de klas heb ik dat briefje van Levi voorgelezen. We hebben daarna een heel fijn gesprek gehad met de andere leerlingen. Levi is heel goed opgevangen op school en gelukkig nooit gepest.”

 

Transitieproces
Irma: “in diezelfde week zaten we bij de huisarts voor een verwijsbrief voor het Amsterdam UMC . Dan kom je op een wachtlijst. Op 13 juni konden wij voor de intake komen. Dan begint er een lange periode van gesprekken tussen Levi en een psycholoog. Toen die groen licht gaf, kon Levi aan de puberteitsremmers. Dat duurt ongeveer een jaar. Als de seinen dan nog steeds allemaal op groen staan, kun je beginnen met de hormoonkuur. Dan moet je wel zestien jaar zijn. Zover zijn we nu. Vanaf je 18e  kom je in aanmerking voor een operatie. Levi wordt in april 18. De operatie om de borsten te verwijderen is nu gepland. Levi: “Daarna zie ik wel verder. Op dit moment weet ik nog niet of ik ook een geslachtsveranderende operatie wil. Het lijkt me al geweldig als ik voor het eerst gewoon in een T-shirt kan lopen.” 

Veel vrienden
Bij het transitietraject van Levi wordt hij op een fantastische manier gesteund door moeder Irma, zijn vader en oudere broer en zus. Levi: “Verder heb ik een geweldige vriendengroep. Ik denk dat ik ongeveer 10 vrienden heb die ook transjongen zijn, net als ik. Verder een paar homo en lesbo vrienden en natuurlijk ook heterovrienden.” In april als hij 18 wordt, hebben we hier in huis een feest waar zo’n 30 vrienden van Levi komen. Zo fijn dat er zoveel jongeren zijn, waar het ‘trans’ zijn geen enkel probleem is.

Levi beseft dat hij in een bevoorrechte positie zit. Niet iedere transjongen of -meisje zal op zo’n positieve manier het transitietraject doorlopen. Als ik Levi vraag of hij nog een tip heeft voor transjongens of -meisjes, antwoordt hij: “Blijf in jezelf geloven.”

Meer informatie
www.transvisie.nl: voor naasten van transgendermensen  
Club T van COC Zwolle. Per e-mail: clubt@coczwolle.nl of www.coczwolle.nl/club-t