Hoe is het om homo ondernemer te zijn?

Feestwinkel Meinesz en Bennesz  bestaat 25 jaar

“Ik kan mijn ‘collega’ zonder problemen wel eens lekker in de kont knijpen”

Meine Boonstra en Ben van Loo waren drie jaar samen toen Meine zijn droom werkelijkheid liet worden. Samen huurden ze een winkelpand in het midden van de Assendorperstraat. Vanuit de huidige winkel iets verderop voorbij de Jumbo. Maar wat ga je verkopen? Dat moesten ze nog even bedenken.

Ze kregen hierbij hulp van goede vriendin Harriët Nijland.

Meine: “Henriette was een bekende in de Zwolse homoscene. Veel homoseksuelen kwamen bij haar over de vloer. Zo kenden wij haar ook. Dankzij haar hebben wij een mooie start kunnen maken. Zij kwam namelijk met het idee om er een soort brocanterie van te maken met ook houten speelgoed. Zelf had ze ook zo’n winkel in de Kleine Veer. Zij leverde ons artikelen uit haar voorraad. En ze stond in het begin zelf ook vaak in onze winkel.

Antiekmarkten
De eerste periode bleef Meine fulltime doorwerken in loondienst en Ben ging de helft minder werken bij zijn werkgever. De koopavonden en de zaterdag deden ze samen. Dat duurde ongeveer twee jaar. Toen kregen ze de kans om het huidige pand op nummer 82 te kopen. De zaak liep hier zo goed, dat ze na drie maanden beiden fulltime in de winkel gingen werken. Ben: “Af en toe gingen we samen op inkoopreis naar België en Frankrijk. We bezochten dan zoveel mogelijk antiekmarkten. Daar kochten we onze ‘nieuwe’ voorraad.

Carnavalskleding
Na een aantal jaren wilden we beiden iets aan ons assortiment veranderen. Maar we wisten niet wat. Toen Ria van de Rits In aan de Assendorperstraat stopte met het verkopen van carnavalskleding, was het voor ons duidelijk. Dat gaan wij overnemen”, vertelt Meine. Ben vult aan: “We waren echt toe aan iets nieuws. Dat het dit zou worden, hadden we niet kunnen bedenken. En ook niet dat het zo’n succes zou worden.

Voorbeeldfunctie
Dat Meine en Ben homoseksueel zijn, is voor hen en voor de klanten nooit een probleem geweest. Ze hebben daar geen enkele negatieve ervaring over. Meine: “We hebben zelfs een heel leuke positieve ervaring. Een moeder vertelde ons ooit in de winkel dat wij voor haar homoseksuele zoon een voorbeeld waren. Dat was prachtig om te horen.

Meinesz en Bennesz heeft al jaren een ‘gay-uitstraling’. De regenboogvlaggetjes zijn zowel binnen als buiten heel nadrukkelijk aanwezig.

Breder publiek
Ons publiek is ook enorm veranderd sinds wij feestkleding verkopen. Kwamen er eerst voornamelijk wat oudere dames, nu  komt er jong en oud, mannen en vrouwen. Meine vertelt dat vlak voor de carnaval een groepje jongens in de winkel kwam. Eén van de jongens had iets aangetrokken, waarop een ander zei: “Dat is wel erg gay hoor.” Meine reageerde hierop met: “En wat is daar mis mee?” De jongen verontschuldigde zich en alle jongens gingen met een carnavalspak de deur uit.

Privéleven
Ik vraag aan Meine en Ben of de zaak ook hun privéleven beheerst. Meine: “Integendeel. We hebben beiden gelukkig ook veel andere interesses. Daarbij komt dat de zaak ons ook dichter bij elkaar heeft gebracht.” Ben: “We werken en we wonen samen. We hebben samen heel veel lol en plezier.” Meine: “Ik kan mijn ‘collega’ onder werktijd zonder problemen wel eens lekker in de kont knijpen. Dat is toch geweldig.”\

Sinterklaas
Behalve het werken in en voor de winkel, heeft Meine nog een andere functie. Dit jaar zal het de 20e keer worden dat Meine de Sinterklaasrol vervult in Zwolle. En in Assendorp voor de 22e keer. Dit is voor Meine ieder jaar weer een fantastische ervaring. Meine: “Ook achter de schermen hebben we altijd enorm veel lol. Ik vergeet nooit dat we voor de intocht in Assendorp met een boot aankwamen in het Almelo’s kanaal. Op de boot was de kapitein de enige hetero. Sint en al zijn Pieten waren homo. We hebben toen enorm veel lol gehad.

Getrouwd
Meine en Ben zijn getrouwd in mei 2001. Vanaf 1 april dat jaar was het burgerlijk huwelijk opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. Voor zover Meine en Ben weten zijn zij het eerste homokoppel dat in Zwolle is getrouwd. Een vriendin, Margriet Schuit, maakte foto’s bij hun huwelijk. Zij was als vrijwilliger ook actief in de redactie van de wijkkrant ‘De Assendorper’. Meine: “Met onze toestemming plaatste zij een stukje in de wijkkrant met een foto erbij. Met als gevolg dat we overladen werden met bloemstukken. Dat was hartverwarmend.

Parkpaviljoen
De winkel Meinesz en Bennesz bestaat dit jaar 25 jaar. Nog steeds hebben de beide mannen het geweldig naar hun zin en zijn ze nog steeds stapel gek op elkaar. Het zijn geen luxe poppetjes. Ze hebben geen dure auto of dure kleding. Ze houden van eenvoud. En van lekker eten. Regelmatig zijn ze te vinden in het Paviljoen in park de Weezenlanden. Daar kennen zo ook iedereen. Dit interview vindt ook plaats in het Paviljoen. Ik ben verbaasd hoe vrij vooral Meine is met de eigenaar en de medewerkers van het Paviljoen. De dubbelzinnige opmerkingen leiden tot veel hilariteit.

Meine: “Zwolle is prachtig. Als Zwolle de wereld zou zijn, wat zou de wereld dan mooi zijn.

Burgemeester
Meine vertelt nog een leuke anekdote over burgemeester Henk Jan Meijer. Toen hij net in Zwolle was, was er een kennismakingsbijeenkomst met de leden van de Gemeenteraad. Die vertelden hem het ene na het andere sterke verhaal over Zwolle. Waarop de burgemeester zei: “Straks ga je me ook nog vertellen dat Sinterklaas homoseksueel is.” Bijna de voltallige Gemeenteraad wist dat Meine de rol van Sinterklaas ieder jaar vervulde, dus je kunt je voorstellen hoe dit op de lachspieren werkte.