Hoe is het om homo te zijn, politieagent en assistent scheidsrechter

Topsport betekent goed in je vel zitten

Kevin Bodde (27)is politieagent, assistent scheidsrechter en openlijk homoseksueel. Kevin: “Dat is allemaal prima te combineren. Ik moet er niet aan denken dat ik niet mezelf kan zijn in mijn werk of bij mijn hobby.”

Asserboys
Kevin is geboren en getogen in Assen. Zijn vader, hij en zijn jongere broer waren gek van voetbal. Kevin: “In Assen had je een voetbalclub voor de ‘rijken’ en één voor de ‘armen’. Wij waren bij de laatstgenoemde: de Asser Boys. Wij drieën voetbalden en mijn moeder deed vrijwilligerswerk bij de club. Op mijn 14e wist ik dat ik homo was en op mijn 16e vertelde ik het aan mijn ouders. Dat was net op een moment dat ik voor een andere opleiding moest kiezen en dat ik besloten had om te stoppen als voetbalspeler en te kiezen voor de rol van scheidsrechter.“

Coming out
Voordat Kevin thuis uit de kast kwam, had hij er al met zijn opa over gepraat. “Ik had een heel goede band met mijn opa, de vader van mijn vader. Hij was de eerste persoon met wie ik over mijn homoseksuele gevoelens sprak. Dat was een heel positief gesprek. Mijn opa had er geen enkel probleem mee. Mijn oma trouwens ook niet. Ze is een heel moderne vrouw. Gelukkig leeft ze nog. Mijn opa is helaas overleden.”

Litteken
Hij heeft goede en minder goede herinneringen aan zijn coming out. Zijn moeder had er geen enkel probleem mee, maar zijn vader (beroepsmilitair) reageerde behoorlijk negatief. Tot op de dag van vandaag is dit voor Kevin een litteken. Hij heeft zijn voetbalteam ook geïnformeerd en die jongens reageerden erg positief. Toen hij vlak daarna vertelde dat hij ging stoppen als speler, kwamen drie van zijn ploeggenoten bij hem op bezoek om te vragen of dat was vanwege zijn homoseksualiteit. Ze wilden Kevin namelijk erg graag in het team houden. Kevin: “Op de plek waar ik dacht dat ik niet bang hoefde te zijn voor mijn homoseksualiteit (thuis), moest ik wel bang zijn. En op de plek waar ik dacht dat ik wel bang moest zijn (de buitenwereld), bleek dat totaal niet te hoeven.” 

Politieschool
Hij stopte dus met voetballen en ging de cursus voor scheidsrechter volgen. Daarnaast ging hij een studie doen als voorbereiding voor de politieschool. Zijn homoseksualiteit bleek voor de opleidingen geen enkele belemmering. “Toen ik voor mijn politieopleiding stage ging lopen in Coevorden, werd ik gewaarschuwd dat men daar misschien niet zo positief zou zijn over mijn homoseksualiteit. Maar het tegenovergestelde bleek. Ik kan nu stellen dat ik daar tot nu toe de leukste periode uit mijn carrière heb gehad.”

Verliefd
Op zijn twintigste ontmoette hij Thijs. Het was liefde op het eerste gezicht. Na drie maanden woonden ze al samen. Thijs heeft Kevin ten huwelijk gevraagd in Central Park in New York. In de loop van 2020 gaan ze trouwen. 

Assistent scheidsrechter
Nadat Kevin een paar jaar scheidsrechter was geweest, besloot hij verder te gaan als assistent scheidsrechter. Voorheen heette dat grensrechter. “Dit vind ik fijner omdat je iets meer in de luwte je werk doet. De scheidsrechter is eindverantwoordelijk. Hij neemt de beslissingen, ik adviseer. Inmiddels functioneert hij in de Keukenkampioendivisie. Hij hoopt natuurlijk te promoveren naar de eredivisie en misschien wel internationaal door te breken. 

Voorlichting
Kevin is ook actief voor de John Blankenstein Foundation, een organisatie die ijvert voor de acceptatie van homoseksualiteit in de sport. Blankenstein is in 2006 op 57 jarige leeftijd overleden. Hij was een topscheidsrechter en activist voor homorechten. Namens de Foundation geeft Kevin regelmatig voorlichting bij sportclubs over homoseksualiteit. Door zijn openheid  wordt hij ook benaderd door profvoetballers. Die zoeken hem op op Facebook en sturen dan een bericht via Messenger om met hem te praten. Kevin: “Ik weet zeker dat homoseksualiteit bij de voetbalclubs bijna nergens nog een issue is. Behalve bij de supporters. Daarom snap ik ook dat profvoetballers hun homoseksualiteit geheim houden.“

Topsport
“Dankzij de topsportregeling bij de politie, kan ik assistent scheidsrechter blijven. Mijn werkgever stelt mij in staat om dit werk te blijven doen. Dat is geweldig. Ook Thijs accepteert het dat ik nogal eens weg ben vanwege mijn hobby. Hij heeft zelf helemaal niets met voetbal. Eén keer is hij mee geweest naar een wedstrijd. Maar een tweede keer zit er waarschijnlijk niet in.” 

Acceptatie
“Wat ik doe is topsport. Drie keer in de week train ik om mijn conditie op peil te houden. Om topsport te doen, moet je goed in je vel zitten. Je moet goed zijn voor jezelf en voor anderen. Ook als die ander homoseksueel is. Dat probeer ik ook over te brengen als ik voorlichting geef. Hopelijk draag  ik zo mijn steentje bij aan acceptatie van homoseksualiteit in de topsport.”