Hoe is het om: te daten als transvrouw

“Mannen zijn niet gericht op een vaste relatie met mij”

Lieke Vermeulen (23 jaar) woont in Ermelo. Zij zou graag een vaste relatie willen met een heteroseksuele man. Dat lukt helaas (nog) niet. Via allerlei dating apps heeft ze regelmatig contact met mannen, maar al snel blijkt keer op keer dat deze mannen niet uit zijn op een relatie.

“Ze zijn vooral nieuwsgierig”, zegt Lieke. “Ze willen wel eens experimenteren met een transvrouw en daarbij gaat het dan vaak alleen maar om de seks. Ik verlang echter naar iets van betekenis in plaats van alleen maar seks.

Dana International
Al vanaf haar kinderjaren wilde Lieke graag een meisje zijn. “Zoals zoveel transmeisjes hoop je dat je de volgende ochtend in bed wakker wordt en dat je dan een meisje bent. Maar helaas gebeurt dat dus nooit.” Vanaf haar kindertijd was Lieke een jongen die dol was op meisjesdingen. Ze vond het prachtig om zich te verkleden in meisjeskleren en om nagellak op te doen. Haar grootste voorbeeld en idool was transvrouw Dana International die in 1998 met het lied Diva het Eurovisie Songfestival won voor Israël.

Moeder steunt haar
Gelukkig heeft Lieke een moeder die haar in alles steunt. “Wat ik ook ga doen, ik weet dat mijn moeder altijd achter mij blijft staan. Dat stimuleert mij enorm en daar ben ik haar erg dankbaar voor. Ik ben opgegroeid in Utrecht en op mijn elfde verhuisd naar Ermelo. Vaak vragen mensen mij hoe het hier op de biblebelt is als transmeisje. Ik moet eerlijk zeggen dat dit best meevalt. Natuurlijk wordt er geroddeld en zijn er mensen die het veroordelen. Maar er zijn ook wel veel mensen die mij accepteren zoals ik ben.”

Politieke problemen
Ruim een jaar geleden was er in Ermelo een bijeenkomst met mensen uit de politiek. COC Zwolle was daar ook aanwezig met een aantal voorlichters. “Ik wist dat enkele politici moeite hebben met de acceptatie van lhbti’ers. Het hijsen van de regenboogvlag op ‘coming outdag’ was bijvoorbeeld een groot ding. Dat gebeurde uiteindelijk op veel plekken wel. Tijdens de bijeenkomst ergerde ik mij over uitlatingen van sommige politici en de wethouder, dat ik kwaad ben weggelopen. Eén voorlichter van het COC kreeg aan het eind van de bijeenkomst een grote bos bloemen. Die heeft ze voor mij achtergelaten. Dat was een geweldig gebaar.”

 

Transitie
Lieke vertelt over haar transitie. Op dit moment krijgt ze oestrogeen, een vrouwelijk hormoon. “Dat heeft al veel effect op mij. Voordat ik hiermee begon, was ik net als veel andere jongens erg seksueel ingesteld. Door de hormonen die ik nu krijg, is dat helemaal veranderd. Natuurlijk heb ik seksuele gevoelens. Ik hoop een partner te vinden die mij die intimiteit en geborgenheid kan geven. Behalve de hormonen wil ik graag een gezichtsbehandeling ondergaan. Dat is een behandeling waarbij vrouwelijke vormen in mijn gezicht worden gevormd. Daarvoor ben ik al in Brussel geweest bij een specialist die daar veel ervaring mee heeft. Daarnaast wil ik ook nog een geslachtsveranderende operatie laten doen. Ik ben daarvoor bij een arts in München geweest. De kosten van deze beide operaties staan in geen verhouding tot wat de ziektekostenverzekering vergoed. Dat doet heel veel met mij. Ik wil zo graag, maar heb het geld niet. Hoe dit opgelost moet worden, zou ik niet weten. Maar het maakt me wel verdrietig, op het depressieve af.”

Afwijzingen
“Omdat ik de geslachts- en gezichtsveranderende operaties nog niet heb gehad, denk ik dat veel mensen toch zien dat ik transgender ben. En dat is soms best frustrerend. Bij sollicitaties ben ik wel eens afgewezen om onduidelijke redenen. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat het komt omdat ik transgender ben. In de trein heb ik laatst een keer meegemaakt dat twee meisjes opvallend naar mij keken en om mij moesten lachen. Daar word je ook niet vrolijk van.”

Daten
Zoals gezegd verlangt Lieke in de toekomst naar een vaste relatie met een heteroman. Er zijn ook wel gaymannen die geïnteresseerd zijn in een transvrouw. Zelfs op een gay dating app als Grindr kom je die wel tegen. Mijn ervaring is dat deze mannen alleen op eenmalige seks uit zijn. Op hetero dating apps ontmoet ik ook best mannen die mij wel leuk vinden. Dat gaat vaak op een heel andere manier dan op Grindr. De heteromannen willen wel afspreken en vaker daten, maar soms moet dat stiekem omdat ze zich schamen. Verder willen de mannen waar ik dates mee heb gehad, in de toekomst allemaal een gezin. In de toekomst zie ik mezelf ook met kinderen. Het frustreert me alleen dat ik dit een toekomstige partner niet kan bieden.”

Steun
“Ik heb een keer een relatie gehad met een andere transvrouw. Ik viel op haar mannelijke kanten. Relationeel klikte het enorm. Maar de seks bleek toch een onoverkomelijk probleem. Ze is nu gelukkig één van mijn beste vriendinnen. Ik heb veel steun aan haar. Er zijn ook apps en gesloten facebook groepen voor transgenders. Het is heel fijn om daar hulp te kunnen vragen en je begrepen te voelen. Dat lucht vaak erg op.”