In memoriam Rineke Bovereê

Maandag 6 augustus is Rineke Bovereê overleden.

Rineke was voorvechtster van het eerste uur als het gaat om vrouwenrechten en homo-emancipatie. Ze heeft voor het COC Zwolle een belangrijke bijdrage geleverd aan die thema’s die haar zo na aan het hart lagen.

Rineke maakte haar entree in het COC als student van de Sprankel, MBO inrichtingswerk. Ze had zich ontworsteld aan haar roots en het voornemen om een andere weg in te slaan dan haar omgeving; familie en vrienden/vriendinnen. Ze was het aan zichzelf verplicht als lesbische vrouw. Ze haakte meteen aan bij het homojongerenproject in 1984 en was betrokken tot in iedere vezel. Rineke was creatief, gezellig, enthousiast. Vaak toeschouwer van een ingewikkelde wereld; een wereld die haar voortdurend raakte en onmachtig maakte om te veranderen. Mede door haar inzet destijds is het homojongeren project afgerond en overgedragen aan de voorlichtingsgroep van het COC, die het gebruikte op scholen.
Rineke was jaren lid van de COC-jongerengroep en organiseerde allerlei activiteiten. Ze maakte de verhuizing van de Thorbeckegracht naar de Jufferenwal mee en hielp mee het pand op te knappen. Ze voegde zich bij de redactie van Rosaria, het ledenblad van het COC. In gezelschap van Marinus Prins, Jaap Kranenburg en Francien Teunissen leverde ze een bijdrage aan de discussie over homorechten en –emancipatie.

Bij een kunstexpositie liet Rineke zich zien met gedichten die op enorme doeken waren geschilderd.  Bij roze zaterdagen was ze de huiskapper en voorzag menigeen van een fris punkkapsel.

Daar stopte het niet. Rineke verhuisde naar Utrecht waar ze aanhaakte bij vrouwentheater, als programmeur, pr-vrouw, manusje van alles. Verschillende jaren later kwam ze terug naar Zwolle, waar ze vaste bezoeker bleef van het COC.

Haar verhuizing naar Groningen heeft haar niet verhinderd om het COC Zwolle te blijven bezoeken. Afgelopen december was ze nog bij de kerstbingo, een activiteit die ze voor geen goud wilde missen, samen met Hiske Siderius, haar partner.

Het COC mist een geweldige en unieke vrouw. We zijn haar dankbaar.

We wensen Hiske veel sterkte.