Roze vrouwen in het Vechtdal

Herma Rengelink en Jeanet Huisman hebben al lang een relatie, maar wonen nog niet samen. Herma woont in Hardenberg en Jeanet in Dalfsen. Beiden dus in het Vechtdal. Samen willen ze niets liever dan in deze omgeving een plek creëren waar LHBTI’s helemaal zichzelf kunnen zijn en uit de kast kunnen komen.

Herma: “We zijn al een paar jaar bezig om activiteiten voor roze vrouwen te organiseren. Dat lukt aardig, al valt de opkomst af en toe wat tegen. Zo hebben we een wandeltocht georganiseerd, hebben we minigolf en klootschieten gespeeld. Heel bijzonder was het boerengolfen. Vergelijkbaar met het gewone golfen, maar dan speel je met een stok met een klomp eraan. Het golfballetje wordt vervangen door een voetbal en de hole is emmer die in de grond is geplaatst.”

 

Voel me ambassadrice
Op deze manier creëer je voor vrouwen een situatie waarin ze zich beschermd en vertrouwd voelen. Je komt dan in gesprek over onderwerpen die je normaal gesproken niet zo snel met iemand deelt. Herma vertelt dat ze als doel heeft om dit verder uit te bouwen tot activiteiten van de hele LHBTI-gemeenschap. “Ik voel me soms een ambassadrice voor de LHBTI-gemeenschap. Volgens mij is het in de omgeving van het Vechtdal nodig dat we een eigen plek krijgen waar we elkaar kunnen ontmoeten. Waar mensen de kans krijgen om uit de kast te komen. Waar je mensen kunt ontmoeten die je daarbij kunnen helpen of motiveren.”

Met de omgeving van het Vechtdal bedoelen de dames Hardenberg, Dalfsen, Ommen, Lemelerveld, Staphorst e/o.

Locatie zoeken 
Herma en Jeanet proberen voor 2020 een activiteitenplan op te zetten. Met dat plan als leidraad hopen ze in gesprek te komen met ambtenaren van de regenbooggemeentes Dalfsen en Hardenberg. Met als doel om een locatie te vinden waar LHBTI’s één keer in de maand elkaar kunnen ontmoeten. In Dalfsen bestaat al een werkgroep voor LHBTI’s. Ze hopen samen met deze werkgroep iets voor elkaar te kunnen krijgen voor deze regio.

Damespad
Wat Herma ook al heeft gerealiseerd is het uitzetten van een wandelroute voor het ‘Damespad’. Dit soort paden is er in het hele land. Elke maand organiseert het ‘Damespad’ ergens in het land een wandeling over één van deze paden. Elke laatste zondag van oktober is de wandeling over het pad dat Herma heeft gerealiseerd. De route is niet gemarkeerd maar kun je downloaden via www. damespad.nl. 

Het ‘Damespad Overijssel loopt langs de IJssellinie, over landgoederen, langs buitenplaatsen en door natuurgebieden. Het is een afwisselende wandeling, grotendeels over onverharde wegen, bospaden, graspaden, grasdijkjes en oude kerkenpaden. De lengte is 18 km, maar je kunt de route inkorten tot 11 km. Er is horeca onderweg en aangelijnde honden mogen mee.

Voor meer info zie: 

http://vrouweninhetvechtdal-simpsite.nl/

www.damespad.nl

Wil je rechtstreeks contact opnemen met Herma en Jeanet dan kan dat via: Rozegewoondoen@gmail.com