Vragen over chemseks? Ga naar de GGD!

Ook in onze regio is chemseks tussen mannen populair. Omdat chemseks nog in de taboesfeer zit, weten vele mannen niet dat ze met vragen hierover bij de GGD terecht kunnen. Harriette van Buel van de GGD: “Wij veroordelen niemand. Wij willen alleen helpen.”

Wat is chemseks?
Chemseks schijnt vooral voor te komen bij mannen die seks hebben met andere mannen. Eén op één, maar ook vaak in groepsverband. Zij gebruiken middelen als XTC, GHB, MDMA, ketamine, cocaïne of crystal meth. Soms één van deze middelen maar ook vaak een combinatie. Bij chemseks kun je heel lang seks hebben met elkaar zonder moe te worden.

Risico’s
Harriette: “Bij chemseks raken mannen vaak in een roes, waardoor remmingen verdwijnen. Ze doen dingen die ze zonder het gebruik van deze middelen misschien niet zouden doen. En ze hebben vaak seks met meerdere mannen. Door chemseks is het risico op een soa aanzienlijk groter. 

Ook kan het gebeuren dat een bepaald middel of een combinatie van middelen, niet goed valt. Vaak is het gebruikelijk dat er iemand een overzicht bijhoudt of heeft, van wie wanneer wat heeft gebruikt. Dit is goed omdat je dan achteraf altijd weet wat er gebruikt is, wanneer en hoeveel. Bij zogenaamd ‘out gaan’ kan er dan beter en sneller gehandeld worden. In geval van groepsseks is dit echt een voordeel.” 

Slammen
“Slammen is het gebruik van injectienaalden voor het toedienen van middelen onder anderen MDMA en crystal meth. Dat is niet zonder risico’s. Het is belangrijk om goed een ader aan te prikken om rechtstreeks het opgeloste middel in te kunnen injecteren, iets wat niet altijd gemakkelijk is. Soms zijn vaten moeilijk te vinden of rollen weg. De kans bestaat dat de vloeistof bijvoorbeeld (deels) naast een vat terecht komt. Wij kunnen daarom graag advies geven tijdens onze consulten. Bij ons kun je gewoon je vragen hierover stellen en er over praten. Zo kunnen we je helpen voorkomen dat je gezondheidsrisico’s loopt. Alles is bij ons bespreekbaar en uiteraard vertrouwelijk.”

Gezondheidsproblemen
“Tijdens het gebruik van middelen kun je dus in bepaalde situaties ‘out gaan’. Je kunt dan buiten bewustzijn raken of je kan het gevoel hebben ‘uit jezelf te treden, je kijkt als het waren van bovenaf naar jezelf. Sommigen ervaren angst in dit soort situaties, het gevoel grip te verliezen op zichzelf’. Dit kan een verwarrende ervaring zijn. Op langere termijn, afhankelijk van de mate waarin gebruikt wordt en welke middelen er genomen worden, kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan problemen in het functioneren van nieren, hart- en vaat, afhankelijkheid van middelengebruik (verslaving), geen fijne seksbeleving meer kunnen ervaren zonder middelengebruik etc.” 

Erectiepillen
“Mensen reageren soms heel verschillend op een zelfde middel. Waar de één bijna niets merkt, is de ander helemaal in andere sferen. Als je dan teveel gaat gebruiken of niet op de juiste manier, kun je in de problemen raken. Om langere tijd achter elkaar te kunnen seksen, zijn er mannen die daarnaast erectiepillen gebruiken. Deze pillen kunnen in combinatie met andere chems, problemen veroorzaken. Bijvoorbeeld hartproblemen, die ook fataal kunnen aflopen. Daarom is het gebruik van een erectiemiddel samen met chems af te raden.” 

Rijvaardigheid
Op de site www.rijksoverheid.nl staat het volgende over chems/drugs: “Als u drugs gebruikt, vermindert uw rijvaardigheid. Hierdoor neemt de kans op een ongeluk aanzienlijk toe. Het is daarom verboden om onder invloed van drugs aan het verkeer deel te nemen.”

Ga naar de GGD
Als je chems gebruikt, laat je dan om de drie maanden testen op soa’s. Ook voor advies over wat dan ook op het gebied van chems en seks, kun je bij hen terecht. Zij schrikken nergens meer van. Harriette: “Wees ervan overtuigd dat wij bij de GGD jou willen helpen en jou niet willen veroordelen.”